Hopp til innhold

– X Games fortjener ikke kommunal støtte

X Games er ikke verdig støtte fra Oslo kommune, mener idrettskretsen, som ikke synes konkurransen gir nok aktivitet. Feil og urettferdig, sier X Games-sjefen.

X Games Henrik Harlaut

LUFTIG SVEV: Svenske Henrik Harlaut vinner freeski for herrer i Big Air-konkurransen i Tøyenparken i februar.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– De må gjerne være imot X Games, men å sette oss i en sammenheng der vi ikke skaper aktivitet, er en grunnleggende faktafeil, sier Henning Andersen, daglig leder i SAHR Productions.

Styret i Oslo Idrettskrets vedtok i sitt siste møte at Oslo kommune ikke bør støtte X Games økonomisk.

Kommersielt foretak

Magne Brekke

NEI TIL X GAMES: Oslo kommune bør ikke la et kommersielt foretak få knappe idrettsressurser på bekostning av den frivillige idretten, mener Oslo Idrettskrets og generalsekretær Magne Brekke.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi er opptatt av at kommunens midler støtter fellesskapet i størst mulig grad. Kommunal støtte skal skape mer aktivitet og bidra til frivilligheten i kommunen i stedet for direkte støtte til et kommersielt foretak, sier generalsekretær Magne Brekke.

Sist vinter fikk TV2, som arrangerer X Games sammen med den Disney-eide amerikanske TV-giganten ESPN, utbetalt 42 millioner kroner fra Oslo kommune. For 2017 er det søkt om 18 millioner kroner fra kommunen.

– Summene er hinsides det frivilligheten får i Oslo. Det betyr enkelt og greit at det blir mindre penger til andre tiltak, andre arrangementer og andre anlegg, sier Brekke.

– Ikke varig aktivitet

Kretsstyret har satt opp noen kriterier de mener bør legges til grunn for kommunal støtte til idrettsarrangementer:

  • Idrettsarrangementer skal eies av idretten og styres etter idrettens regelverk.
  • Overskuddet fra idrettsarrangementer skal i all hovedsak gå tilbake til idretten.
  • Det bør stilles betingelser til arrangør om gjennomføring av tiltak som bidrar til økt aktivitet.

I vedtaket står det at X Games i svært liten grad oppfyller prinsippene og at Oslo kommune bør prioritere tiltak som gir varig idrettsaktivitet.

Henning Andersen

FEIL OG URETTFERDIG: X Games-sjef Henning Andersen rister på hodet over påstanden om at X Games ikke bidrar til aktivitet. Han sier også at overskuddet går tilbake til idretten ved at det planlegges brukt på neste års arrangement.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Grunnleggende filosofi

Det er påstanden om laber aktivitet Henning Andersen er mest hoderystende til. Han viser til 1 000 ungdommer som deltok på Oslo Vinterfestival i Tryvann, prosjektet «Ø på snø» i samarbeid med Tøyen Sportsklubb og 6 000 skatere som har besøkt Skur 13 på Filipstad.

– Vi har alltid hatt en grunnleggende filosofi om å stimulere til aktivitet. Selv om aktiviteten ikke foregår innenfor den tradisjonelle idrettens rammer, betyr det ikke at det ikke er aktivitet, sier han.

– Det er mye bra å si om X Games. De skapte mye bra for lokalmiljøet på Tøyen, og vi ønsker gjerne X Games tilbake til Oslo. Men de kan ikke få langt mer enn tilsvarende arrangører får, sier Magne Brekke.

Big Air i Hafjell

Henning Andersen sier at beslutningen om å legge Big Air og slopestyle til Hafjell i 2017 er tatt fordi byrådet ikke har svart på om de vil støtte X Games økonomisk.

X Games Hafjell

INSPIRERT AV ASPEN: Slik kan X Games i Hafjell bli til vinteren.

Foto: SAHR

– Styrevedtaket har for så vidt ikke noe å si i forhold til det. Men vi har ennå ikke bestemt hvor vi skal legge skate, og det andre poenget er det langsiktige, sier Henning Andersen.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil ikke svare på om kommunal støtte til X Games er utelukket i framtida. Hun sier imidlertid at hun forstår idrettskretsens bekymring for breddeidretten fordi Oslo har landets dårligste anleggsdekning og et enormt etterslep.