NRK Meny
Normal

– Vi vil alltid ha minnene

Oslos fruer og dresskledde stortingsmenn har i en årrekke drukket kaffe og spist kaker på Halvorsens Conditori i Prinsens gate. Men nå går det mot slutten.

Halvorsens Conditori skal snart stenge. Karin Orne har vanket her siden krigens dager, og hun har sin helt klare favoritt blant kakene.

FAST GJEST: Karin Orne (76) fra Oslo har siden besøkt Halvorsens Conditori siden krigens dager. Se intervjuet med henne her.

– Det å skrive oppsigelsene var veldig vanskelig, forteller Georg Franz Duller.

Den gråhårede mannen sitter bak kontorpulten sin på bakrommet på Halvorsens Conditori iført sin hvite bakeruniform. I 36 år har østerrikeren Georg Franz Duller arbeidet ved konditoriet. De siste 28 årene har han også vært innehaver.

Georg Franz Duller

PÅ KONTORET: I 36 år har Georg Franz Duller arbeidet ved Halvorsens Conditori.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Noen av mine ansatte begynte her som lørdagshjelp. Studenter. Keitete. Ikke helt oppvokst enda. De er blitt spesialister, og det har de blitt hos meg, forteller en tydelig rørt konditormester.

De har fulgt hverandre gjennom høytider, kronprinsbryllup og barneoppdragelse. Bakemester Duller og hans ansatte.

– Nå er tiden kommet for å si adjø. Det er vanskelig.

Melkebarter og stamgjester

Folk valfarter til Halvorsens Conditori i Oslo om dagen. Den tradisjonsrike bakeren stenger dørene etter 133 år i drift. 17. mai er den siste dagen de holder åpent. Stortinget trenger mer plass, og bygården i Prinsens gate skal pusses opp.

Og på 133 år blir det mange historier. Veldig mange. Noen har funnet sin forlovede her, andre en bestevenn. Stamgjestene er om mulig like mange som historiene. Og ett rykte som aldri blir glemt.

Ryktet skal ha det til at det tidligere norske mannfolkbladet «Kriminaljournalen» for flere tiår tilbake hadde noen sider de ikke klarte å fylle. Løsningen ble en historie om unge menn, «melkebarter», som noen kaller dem, gikk på Halvorsens Conditori på jakt etter eldre kvinner.

For å få kontakt satte de kaffekoppen opp ned. Gjorde kvinnen det samme, møttes de utenfor, og spaserte til egnet sted.

– Når vi rydder av bordene så hender det vi finner kopper som er satt opp ned. Men om det er på grunn av ryktet eller et forsøk på å få kontakt, vet jeg ikke, sier servitør Neli Melis og flirer.

Karin Orne

SKAL TILBAKE: Karin Orne (76) sverger til bringebærkaken på Halvorsens. - Jeg skal tilbake hit når de åpner igjen. Om jeg så må krabbe hit.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

Ved vinduet, på det hun selv omtaler som det aller beste bordet, sitter Karin Orne (76).

– Ja, det ryktet har jeg også hørt. Men jeg kan ikke si at jeg har sett det selv.

Karin er på mange måter typisk for stamklientellet på Halvorsens Conditori. Hun er født i 1938, og har kommet hit nesten så lenge hun kan huske.

– Jeg ble tatt med hit under krigen. Da måtte vi bruke brødmerker for å betale for kakene. Men det ble ikke så ofte dessverre, for det var tross alt viktigere med brød enn med kaker.

Potetkake og fremtiden

Bakemester Duller har ikke bakt sin aller siste kake. Halvorsens Conditori skal gjenoppstå.

– Flere av våre faste gjester har kommet inn hit på kontoret med blomster, tårer i øyekroken og spurt; hvor skal vi gjøre av oss nå?

Da trøster Duller med at de skal jo åpne igjen.

– Men gjestene våre på 80 år er redd de ikke lever til å se gjenåpningen.

Kakeutvalget på Halvorsens er stort. Bak glassmonter frister røde bær, marsipan, glasurer og krem. Og potetkake. Som er bakt etter samme oppskrift siden 1912.

– Egentlig er dette navnet litt misvisende. Deigen har ikke vært i nærheten av en potet. Men både fargen og formen kan kanskje minne litt om en, sier Duller.

Men fortvil ikke. Potetkaken skal også gjenoppstå. Hvis alt går som det skal kommer Halvorsens Conditori tilbake i årsskifte 2016/2017. De har fått en ny kontrakt med Stortinget.

– Hvor vi skal bake i mellomtiden er ikke sikkert, sier Duller.

Men en ting er imidlertid sikkert. Bakemester Georg Franz Duller (65) har ikke bakt sin siste napoleonskake.

Oslos fruer og dresskledde stortingsmenn har i en årrekke drukket kaffe og spist kaker på Halvorsens Conditori i Prinsens gate. Men nå går det mot slutten.

HAR IKKE BAKT SIN SISTE KAKE: Bakemester Georg Franz Duller lover at potetkaken skal gjenoppstå.