NRK Meny
Normal

Kjæreste til drapsoffer: – Vi følte oss ikke trygge

OSLO TINGRETT (NRK): – Jeg skjønte hva som kom til å skje da det banket på døren, forklarte kjæresten til Jonna Rask. Mandag forklarte han hvordan han så kjæresten bli drept.

Drapet i Fredensborg

UTRYGT: Kjæresten til drepte Jonna Rask fortalte i retten at de hang kjettinger på døren, fordi de ikke følte seg trygge.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Jeg skjønte ikke helt at jeg var knivstukket. Det kjentes mer ut som slag. Jeg gikk i sjokk, og det var som om tiden stanset.

Slik forklarte kjæresten til drepte Jonna Rask hva som skjedde i leiligheten i Fredensborgveien natt til 30. april i fjor. De hadde vært kjærester siden januar 2012.

– Hun var alltid glad. Jeg har aldri kjent noen som henne. Det er stort savn, sier han.

Prøvde å holde igjen døra

Han var den første som vitnet i rettsaken mandag. Han forklarte i Oslo tingrett at Jonna holdt på å legge seg, og han så på tv da det plustelig banket på døren.

– Vi skjønner hva som kommer til å skje. Min første reaksjon er å løpe frem til døren og holde den igjen, sier kjæresten.

Han ber Rask løpe ned. Selv går han ned baktrappen, men da han skjønner at hun ikke kommer snur han og går tilbake. Da står tre menn på kjøkkenet.

– Jeg viser hendene for å vise at jeg ikke gjør motstand, sier han.

Banket på hos naboene

De tre tok med Rask og kjæresten inn på soverommet.

– Han truer oss til å fortelle hvor det fantes penger og cannabis. Jeg skriker, men husker ikke helt hva. Jeg ber de slutte, forklarer kjæresten.

Videre forklarer han at han blir holdt igjen på senga, mens Rask blir angrepet og knivstukket. Deretter blir også han knivstukket.

– Jeg er i sjokk. På utsiden ser jeg en politibil, så jeg åpner vinduet og roper på dem, sier han.

Han klarer å komme seg ut av leiligheten. Han legger en dørmatte i karmen, slik at andre skal komme inn til kjæresten. Han banker også på hos naboene og legger en matte på dørstokken, slik at noen kunne ta seg inn til Rask.

På gaten får han hjelp av politiet, som også tar han til sykehus.

Uenigheter om hasjsalg

Fire menn er tilalt i saken. En 21-åring og en 29-åring er tilatalt for drap og drapsforsøk. Alle erkjente delvis skyld i retten mandag.

Den 29 år gamle mannen regnes som hovedtiltalt og kjæresten fortalte at han hadde møtt mannen én gang tidligere.

– Han og flere var hos oss for å kjøpe hasj, men de skulle gjøre opp for seg senere.

Men hovedtiltalte møtte ikke opp til avtalt sted. Rask ville ikke ha noe mer med han å gjøre, og noen dager senere troppet han opp på døra hennes. Hun skal ikke ha åpnet opp døren for han. Da han og flere skal ha laget bråk i bakgården gikk hun ned og ba han gå.

– Så vidt jeg har skjønt dyttet hun dem nesten ut. Det ble krangling, men de gikk til slutt.

Få dager senere brøt 29-åringen og 21-åringen seg inn i leiligheten til Rask, og truet en venninne som var der.

– De ba henne hilse til Jonna å si at de var snille denne gangen. Vi følte oss ikke trygge.

– Hva er ditt inntrykk av den tiltalte, spør aktor Inga Bejer Engh?

– Jeg oppfattet han som psykopatisk. Jeg har aldri møtt en slikt menneske før. Jeg ville at det skulle ta slutt, men jeg så ingen utvei, sier han.

– Vurderte å flytte

Kjæresten sier de ikke turte å anmelde innbruddet. De ba venner om beskyttelse. De dro på Claes Ohlson for å kjøpe kjettinger, slik at de kunne forsterke døren.

– Mens jeg hengte opp kjettinger snakket Jonna med hovedtiltalte. Han stod på gaten utenfor leiligheten vår. De hadde heftige samtaler på telefon, sier kjæresten.

29-åringen skal ha truet kjæresteparet, men han skulle holde seg unna dem hvis han fikk pengene og narkotikaen som han ba om.

– Vi vurderte å flytte fra stedet. Vi ville få en slutt på dette, sier kjæresten.

Neste gang de møtte den tiltalte var natt til 30. april i fjor da Rask ble drept.

– Drap ikke planlagt

Øystein Storrvik

Forsvarer, Øystein Storrvik

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Alle forsvarerne til de tiltalte vil under rettsaken legge vekt på hva som var planlagt og ikke.

– De gikk til leiligheten for å ta med seg penger, men de hadde ikke drap i tankene, sier forsvarer til 29-åringen, Per Sjong Larsen.

– Graden av overraskelse sentralt i vårt bevistema, sier Øystein Storvik, som forsvarer 21-åringen.

De neste dagene skal de tiltalte forklare seg i retten.