NRK Meny
Normal

– Utfordrende å finne boliger til flyktninger

Kommuner og bydeler på boligjakt trenger hjelp fra private for å klare å finne flyktningeboliger.

NAV-leder i bydel Frogner Knut Sande.

I leiligheten i Welhavens gate pusses det opp for en ny flyktningefamilie. NAV-leder Knut Sande i bydel Frogner håper de klarer å finne boliger til flere nye flyktninger.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Inne i den gamle bygården i Welhavensgate males og fikses det og snart er det klart for innflytting for en familie med flyktninger. Slike prosjekter vil det bli flere av etter at Oslo bystyre i forrige uke sa ja til å ta imot 291 flere flyktninger enn opprinnelig vedtatt.

Bare i bydel Frogner skal tilsammen 70 flyktninger skal bosettes i år. Det har ført til at bydelen nå må ut på boligjakt.

Må ut på det private markedet

NAV-leder i bydel Frogner Knut Sande.

– Vi skal bosette flere flyktninger enn det vi har gjort på mange år og det gjør at det blir vanskeligere å skaffe nok boliger, sier Knut Sande som er NAV-leder i Frogner.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Flyktningene i Oslo fordeles etter hvor mange mennesker det bor i bydelene fra før. Derfor skal Frogner finne flest boliger, deretter Grünerløkka og Nordstrand.

Det gjør at flere av bydelene nå må sette inn støtet for å få private utleiere på banen.

– Enten kontakter vi utleiere som vi har hatt kontakt med tidligere eller vi finner boliger via annonser. Det er relativt greit å skaffe boliger på det private markedet selv om mange tror det motsatte, sier Knut Sande, NAV-leder i Frogner.

Oppfordrer folk til å leie ut hybler og kjellerleiligheter

Gjerdrum kommune i Akershus har ennå ikke bestemt om og hvor mange flere flyktninger de kan ta i mot i år, men ordføreren regner med at de kommer til å si ja til flere enn de sju de allerede har sagt de kan bosette. Men også her er de avhengig av private.

- Vi hadde et folkemøte forrige uke der vi oppfordret folk i Gjerdrum til å leie ut hybler og kjellerleiligheter, som det finnes en del av her. Folk er nok litt skeptiske, men vi må prøve å snu den holdningen, sier ordfører Anders Østensen i Gjerdrum.

– Blir utfordrende

– Vi skal bosette flere flyktninger enn det vi har gjort på mange år og det gjør at det blir vanskeligere å skaffe nok boliger. Bydel Frogner har boliger for vanskeligstilte der det allerede bor folk og det gjør at vi har utfordringer med å skaffe nok boliger, sier NAV-leder i Frogner, Knut Sande.

Øystein Eriksen Søreide

Oslos helsebyråd Øystein Eriksen Søreide tror bydelene vil klare å bosette de ekstra flyktningene.

Foto: Edin Babic / NRK

Til tross for dette tror Oslo kommune at bydelene vil klare å bosette de ekstra flyktningene.

– Vi har god erfaring med at bydelene bosetter det antall flyktninger som bystyret vedtar. Det regner jeg med at vil gå bra også ved denne ekstraordinære situasjonen, sier Oslos helsebyråd Øystein Eriksen Søreide (H).

NAV på Frogner har satt av et ekstra årsverk til å gjøre jobben, i tillegg til at andre ansatte også må bidra i boligjakten.

– På Frogner har vi i alle år klart å holde kvoten, så hvis vi ikke klarer å bosette alle i år så blir jeg veldig skuffet, avslutter Sande.