NRK Meny
Normal

– Ulven vil forsvinne fra Østmarka

Fordi det ikke er nok vilt i Østmarka til å fø en ulveflokk, vil ulven forsvinne fra skogene utenfor hovedstaden om få år. Det spår bestyreren for Losby Bruk i Lørenskog.

Ulv

ANGRIPER DET ENKLESTE BYTTE: Det kan tenkes at ulven går på husdyr fordi det er vanskelig å finne vilt å leve av lenger nord, mener ulvekspert.

Foto: Ut i naturen / NRK

Erling Bergsaker

LITE MAT: – Ulven vil forsvinne fra Østmarka fordi det blir for knapt med mat, spår Erling Bergsaker ved Losby Bruk.

Foto: Ut i naturen / NRK

Da et ulvepar etablerte seg og fikk valper i 2013 – var det første gang på over hundre år. Men det er et tidsspørsmål hvor lenge ulven vil leve i Østmarka, mener bestyrer Erling Bergsaker ved Losby bruk.

– De som holder til i Østmarka har et lite revir, altså et område hvor de lever og jakter i. Jeg tror ikke det er nok mat til at de på lang sikt vil klare seg der. Jeg regner med at de vil jakte seg ut av området og forsvinne om noen år, sier Bergsaker.

Kraftig nedgang i elg

Losby Bruk eier rundt en femdel av skogene i Østmarka og forvalter jaktrettigheter på elg og rådyr i området. Etter at ulven etablerte seg har de sett en kraftig nedgang i elgbestanden.

– Vi regner med at ulveflokken i Østmarka tar to til tre elger i uka, og elgstammen vil derfor gå ned. På Losby bruk og i Lørenskog har elgstammen gått ned til en tredel siden ulven kom. Da vil ulven spise seg ut av området.

Elg

NEDGANG: Elgbestanden i Østmarka har gått kraftig ned siden ulven kom i 2013.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Tar det enkleste byttet

De siste ukene har det vært et annet matfat ulven har forsynt seg grådig av. På beiter i Enebakk, sør i Østmarka, er over 40 sauer og ei geit tatt. Det kan tenkes at ulven går på husdyr fordi det er vanskelig å finne vilt å leve av lenger nord, mener Erling Bergsaker.

– Det kan være den rett og slett har bare kommet over veldig enkle dyr å ta og har da gått litt berserk.

En fattig trøst

Bergsaker er ikke den eneste som tror det blir for knapt med mat for en ulveflokk i skogsområdene mellom Oslo og Øyreren, og at ulvene vil måtte finne andre jaktmarker. Synet deles også av en ulveekspert som NRK har snakket med, men som ikke ønsker å si dette offentlig.

Bønder i Enebakk har søkt om felling av ulven, men de har fått nei fra fylkesmannen. Han viser til at Østmarka ligger i Ulvesonen der ulven har prioritet foran beitedyr.

For de frustrerte bøndene er det sikkert en fattig trøst at de kan bli kvitt ulven på naturlig vis om noen år.