– Ulven kan bli drept i nødverge

I går ble seks nye sauer drept av ulv i Enebakk. Ulven har den siste måneden drept over 50 sauer. Statens naturoppsyn tror ulven kan bli drept i nødverge.

seks ulv drept i enebakk

ULVEANGREP: Tilsammen seks dyr ble tatt av ulv på gården til Trond Mjønli i Enebakk.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Onsdag ettermiddag skjedde det igjen, det fjerde ulveangrepet i Enebakk. Denne gangen ble fem søyer drept og en søye måtte avlives på grunn av store skader.

I løpet av en måned har trolig Østmarka-ulvene drept over 50 sauer i Enebakk, like utenfor Oslo.

Trond Mjønli

Sauebonde Trond Mjønli syntes det er forjævlig at sauene hans ble drept av ulv.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

De tre siste dagene har bonde Trond Mjønli sittet vakt på beitet for å passe på sauene sine. Men i løpet av et vaktbytte onsdag rakk ulven å komme seg innenfor det godkjente rovviltgjerdet.

– Sønnen min var her klokken tolv, og da var alt stille og rolig. Når jeg kom tilbake igjen klokken tre fant jeg den første søyen. Vi saumfarte beitet og fant til sammen seks dyr, sier Mjønli.

– Jeg har ikke ord. Jeg får ikke sagt hva jeg tenker en gang. Dette er helt forjævlig.

Kan bli drept i nødverge

Statens naturoppsyn har vært på Saltvedt gård og bekreftet at det er ulv som står bak angrepene. I forrige uke ba flere grunneiere om å få lov til å felle ulven, men fylkesmannen i Oslo og Akershus avslo søknaden. De begrunner avslaget med blant annet at Østmarka ligger innenfor ulvesonen.

– Vi skal ikke se bort ifra at ulven kan bli drept i nødverge, sier Arnkjell Johansen i Statens naturoppsyn.

I Naturmangfoldlovens paragraf 17 a står det at dersom rovvilt kommer seg innenfor et rovviltgjerde, som er godkjent av fylkesmannen, og det er grunn til å tro at den vil angripe husdyrene, så kan husdyreier avlive rovviltet.

I 2007 ble en bonde i Engerdal i Hedmark dømt for å ha skutt en bjørn han hevdet var i nødverge.

Frykter nye angrep

Bonde Trond Mjønli frykter det bare er et tidsspørsmål før ulven slår til igjen, og har i hele natt sittet vakt ved beitet. Det vil han fortsette med utover dagen.

– Ulven slår jo til midt på dagen, og han bryr seg jo ikke noe om folk. Han er ikke redd for folk en gang, sier Mjønli.

Ifølge fylkesmiljøvernsjef Are Hedén har de ikke konkludert med om det er Østmarka-ulvene eller en omstreifer som står bak angrepene. DNA-prøver som ble tatt etter de første angrepene er trolig klar til uken.