– Ukjente menn kontaktet tre jenter

En sms er sendt ut til foreldrene ved Voksen skole og Bogstad skole i Oslo, etter at tre jenter har fortalt at de har blitt kontaktet av fremmede menn i bil.

Bogstad skole

To jenter som går på Bogstad skole har fortalt at de har opplevd å bli kontaktet av fremmede menn i bil etter skolestart. Også en jente ved Voksen skole har fortalt at hun har opplevd det samme.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Voksen skole

En av de tre jentene går på Voksen skole. Voksen skole har sendt ut en sms til alle foreldre ved skolen om de tre hendelsene.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

"Etter samtaler og råd fra politiet ønsker vi å informere dere om hendelser som en av våre elever og to elever på Bogstad skole har opplevd i løpet siden skolestart. Alle tre jentene har uavhengig av hverandre opplevd å bli snakket til av fremmede menn i bil", skriver Voksen skole i en sms til foreldre ved skolen.

SMS-en er sendt ut til foreldre ved Voksen skole og Bogstad skole etter de tre uavhengige hendelsene, skriver Nettavisen.

En av jentene har fortalt at hun ble spurt om hun ville sitte på til Sørkedalen og en annen ble spurt om hun ville være med hjem og se på kattungene til mannen som stoppet henne. En tredje ble stanset av en bil.

To av elevene kommer fra Bogstad skole, og en av elevene fra Voksen skole.

– Har tett kontakt med politiet

Rektor ved Bogstad skole, Brynhild Farbrot Foosnæs, forteller at skolen valgte å sende ut SMS-en etter den andre hendelsen.

Rektor ved Bogstad skole, Brynhild Farbrot Foosnæs

Rektor ved Bogstad skole, Brynhild Farbrot Foosnæs, mener det er viktig at barna vet hva de skal gjøre om de blir kontaktet av fremmede mennesker.

Foto: Hanna Seferowich / NRK

– Vi har hatt tett kontakt med politiet hele veien om hvordan vi bør forholde oss til det. Etter at den andre henvendelsen kom tenkte vi det ville være greit å sende ut en sms om at foreldre snakker med barna sine om hvordan man forholder seg i slike situasjoner, sier Farbrot Foosnæs.

Farbrot Foosnæs påpeker at det er viktig at barna vet hva de skal gjøre hvis en slik situasjon oppstår.

– Vi prater jevnlig gjennom hele skoleåret med elevene om hvordan man skal forholde seg til slike situasjoner. Ellers tenker vi at det ikke er viktig å skape hysteri og redsel, sier hun.

– Ingen sammenheng

– Vi har fått beskjed om tre ulike hendelser som vi opplever ikke har noen sammenheng med hverandre. Vi kjenner heller ikke alvorlighetsgraden annet enn gjennom det barna selv opplever og forteller, sier Hanne Persson politioverbetjent ved Majorstuen politistasjon.

Politiet har ikke noen grunn til å tro at dette er alvorlige forsøk på å lokke barn inn i biler.

Persson forsikrer likevel at sakene blir etterforsket for å se om politiet kan finne noen sammenheng mellom dem, eller om de kan finne fram til noen potensielle gjerningspersoner.

Mange patruljer ute

– Vi har også akkurat avsluttet vår "Aksjon skolestart" hvor vi har hatt mye patruljering i området. Vi har i alle fall ikke observert noen sånne episoder når vi har vært ute. Og vi har vært mye ute med patruljer i det siste, fortsetter Persson.

Hun forklarer tekstemeldingen til alle foreldre med at det er vanlig prosedyre at de samarbeider med skolene i slike saker. De går da ofte ut med en felles tilbakemelding til foreldrene hvor de blant annet oppfordrer barna å ikke gå alene til skolen.

– Vi tar jo hendelsene alvorlig og særlig hvis det er anmeldelser, men vi ser jo at de aller fleste av disse sakene ikke ender i noe. Vi prøver å roer dette ned og ikke hausse opp stemningen. Vi forsøker å gi de samme rådene hele tiden at barna går flere sammen og prøver å ta vare på hverandre, avslutter Persson.

Dette var sms-en foreldrene fikk

Slik var sms-en forelder Jarle Aabø fikk fra Voksen skole:

«Informasjon til Voksen skoles foreldre. Etter samtaler og råd fra politiet ønsker vi å informere dere om hendelser som en av våre elever og to elever på Bogstad skole har opplevd i løpet siden skolestart. Alle tre jentene har uavhengig av hverandre opplevd å bli snakket til av fremmede menn i bil.»

Videre står det:

«Alle har naturligvis opplevd episodene som meget ubehagelige. I ett av tilfellene ble en jente stoppet av en bil på vei fra skolen, i det andre tilfellet ble en jente spurt av en mann om hun ville sitte på inn i Sørkedalen, og i det tredje tilfelle ble hun spurt om hun ville være med mannen hjem og se på kattungene hans.

Til slutt står det i SMS-en til foreldrene:

«Det har ikke skjedd noe med jentene, og politiet er blitt kontaktet av foresatte. Skolens dialog m politiet, og de sier i dag at dere foresatte oppfordres til en samtal».

– Stort drama med sms

Jarle Aabø, som er far til en elev ved Voksen skole, synes det er bra at dette blir kjent. Han mener varselen fra skolens side kan være med på å forhindre at noe skjer, selv om det også kan skape hysteri blant foreldrene.

– Det er svært viktig at skolen gjør dette så kjent som overhodet mulig. Effekten er positiv, samtidig som det blir et stort drama når man sender ut en slik masse-sms, sier Jarle Aabø.


Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Voksen skole og Bogstad skole» i nytt vindu