Hopp til innhold

– Uforsvarlig kutt ved sykehuset

Oslo Universitetssykehus skal redusere bemanningen med tusen årsverk innen utgangen av 2012. – Uforsvarlig, mener tillittsvalgt.

Oslo universitetssykehus

- Vi synes det er vanskelig å akseptere at vi skal ned så mange og vi er selvfølgelig også bekymra for kvaliteten på pasientbehandlingen i denne sammenheng, sier foretakstillitsvalgt for Fagforbundet, Bjørn Wølstad-Knudsen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Følgene av budsjettet for 2012 blir at Oslo Universitetssykehus må kutte tusen årsverk. Det vedtok styret fredag.

Bjørn Wølstad-Knudsen, foretakstillitsvalgt for Fagforbundet, mener et så kraftig kutt er uforsvarlig.

– Jeg mener det ikke er rom for å si opp tusen årsverk og i prinsippet kanskje flere mennesker. Vi synes det er vanskelig å akseptere at vi skal ned så mange og vi er selvfølgelig også bekymra for kvaliteten på pasientbehandlingen i denne sammenheng.

Les også: – Sparing truer Oslo-sykehusene

– Vi fokuserer på kvalitet

Behandlingen av budsjettet for neste år har ført til stor dramatikk i Oslo Universitetssykehus. Tidligere administrerende direktør Siri Hatlen greide ikke å legge fram en spareplan som tilfredstilte kravene fra eieren Helse SørØst og valgte å gå av tidlig i sommer.

Noe av begrunnelsen var at det ikke var mulig å gjøre kuttene uten at det gikk utover pasientene.

Wølstad-Knutsen er mer forsiktig i sine uttalelser.

– Jeg skal ikke spekulere i det, det synes jeg ikke jeg skal gjøre og jeg synes også det er for tidlig. Vi som ansatterepresentanter kommer til å sterkt fokus på kvaliteten på det arbeidet som gjøres, at det er tilfredsstillende og at både pasienter og ansatte skal trygges og ikke stresses i forhold til pasientbehandling.

Ønsker å spare på andre måter

Oslo Universitetssykehus bruker for mye penger til lønninger i forhold til budsjettet og ledelsen mener at det må bli færre ansatte i framtiden.

De tillitsvalgte vil bruke tiden framover til å finne andre måter å spare på, sier Wølstad Knutsen.

– Vi håper å finne andre muligheter til å spare inn disse pengene og komme i budsjettbalanse, enn å måtte kvitte oss med ansatte ved sykehuset, sier han.

Han ser blant annet for seg kutt i konsulentbruk, «smartere jobbing» og endring av innkjøpssystemer i håp om å spare inn penger.

– Så får vi se om det blir så mange årsverk, men slik jeg oppfatter det nå er det først og fremst på lønningssida at man skal spare penger og det er vi selvfølgelig ikke glade for i det hele tatt, sier Wølstad-Knudsen.