Hopp til innhold

– Turorientering er ikke bare for folkesky markatravere

Det er høysesong for å samle poster i skogen. Mange bytter nå ut klippetangen med registrering på nett.

Turorientering med Birger Tidemand-Johannessen

POSTMESTER: Nok en post er funnet, og Birger Tidemand-Johannessen kan notere koden og få flere poeng. Han ligger øverst på poenglisten for Oslo og har tenkt å bli der.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Turorientering er ikke lenger bare kart, kompass og en post i et tre. Nå er de på nett: Der kan du kjøpe kart, registrere postkodene, og noen klubber tilbyr kart og poster rett i mobilen så du kan navigere med den.

Likevel driver fortsatt mange på gamlemåten, med kart og kompass i hånden. Over 140 klubber i Norge har et tilbud.

Ut på turorientering

NESTE POST: Birger Tidemand-Johannessen er ute på tur hver dag. I sekken har han også mobiltelefon, så han kan tilkalle hjelp hvis han skulle være uheldig å skade seg.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Turorienteringsentusiast Birger Tidemand-Johannessen avviser at aktiviteten bare er for folkesky markatravere med kartmappe på magen og granbar i håret.

– Mange gjør dette til en familietur der de tar lang pause og griller og koser seg. Og så er det veldig gøy for ungene å oppdage postene der de henger litt bortgjemt, forteller han.

I 1993 ble det solgt 47 000 kartpakker, deretter sank det og fra 2000 har tallet vippet på 30–33 000 solgte kartpakker på landsbasis.

Orienteringsforbundet tror mange deler kart og at det er minst dobbelt så mange deltakere.

Topper poenglisten i Oslo

– Jeg er ute hver dag. Dette er min måte å trene meg tilbake på, forteller Tidemand-Johannessen.

Turorienteringskart

GODE HJELPEMIDLER: Kart og kompass er alltid med på tur når Birger går i skogen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Vi står i et mygghull innerst i Maridalen i Nordmarka i Oslo. 54-åringen har kartmappe rundt halsen, vanntette sko og ryggsekk med mat og drikke. Han er uføretrygdet etter et hjerneslag og bruker turorientering for å komme i form.

Men det er også et konkurranseelement. Birger ligger nemlig øverst på poenglisten for turorientering i Oslo.

– Målet er å samle flest poeng og holde stand øverst på listen, innrømmer han.

Lokker med premier

Stolpetur

PÅ LETING ETTER STOLPER: I de bynære områdene finner du stolper hvor du skanner eller noterer en kode som sitter på toppen eller på siden av stolpen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

I tillegg til turorientering har 17 østlandskommuner og Bergen også stolpejakt, et gratis lavterskelopplegg rett utenfor stuedøren. Der kan du orientere med en app på mobilen og vinne premie.

– Jeg begynner med stolpeturer når jeg er ferdig med postene i skogen, sier Birger.

– Bare i Groruddalen er det 80 stolper. I tillegg til poeng er det jo sjanse for å vinne 5 000 kroner eller en sykkel, humrer postentusiasten.

Har fornyet seg

Mange av arrangørene i Oslo-området er veteraner: I år er det 50. sesong for Askeladden turorientering i Asker, OlaDilt i Østmarka fyller 50 neste år mens Nydalens Skiklubs opplegg Stifinner'n følger hakk i hæl.

På turorientering

HER KOMMER BIRGER: Nok en dag i skogen for Birger Tidemand-Johannessen. Denne dagen regnet han med å bruke 7 timer på turen, som gikk i «Maridalsalpene» i Nordmarka i Oslo.

Foto: Nina Didriksen / NRK

I fjor ble Kolbotn & Skimt Orienteringslag kåret til Årets TurO-arrangør fordi juryen mente de er flinke til å fornye seg. Nettopp ved å lansere seg selv på nett.

Kolbotn & Skimt er også landets nest største arrangør målt i antall solgte kartkonvolutter og ekstra deltakerkort, med 1 547 stk. i fjor. Størst er Bodø og Omegn IL med 2 086 solgte kartpakker og deltakerkort.

turorientering.no kan du finne din lokale tur-o-arrangør.