NRK Meny
Normal

– Henviste til Breivik før han skjøt i taket

OSLO TINGRETT (NRK): Etter å ha truet med å gjøre som Anders Behring Breivik tok tiltalte et skritt tilbake, tok fram pistolen og skjøt i taket på Nav. Det fortalte en av de fornærmede i retten i dag.

Video Mann skjøt på NAV-kontor

SE VIDEO:Mannen ble pågrepet i en væpnet politiaksjon. Pågripelsen gikk rolig for seg.

Da rettssaken mot 61-åringen som er tiltalt for skyting, trusler og frihetsberøvelse på Nav-kontoret på Tøyen startet i dag, erkjente han ikke straffskyld for de alvorligste punktene.

Marion Haaland

Forsvarer Marion Haaland

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK
aktor

Aktor Kathrine Tonstad

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Mannen, som sitter på tiltalebenken, ble pågrepet av væpnet politi på Nav-kontoret i Hagegata på Tøyen i Oslo 1. juni 2012.

– Han erkjenner at han har forstyrret allmenheten, men han nekter for å ha truet enkeltpersoner, sier mannens forsvarer, Marion Haaland.

Hans historie er ganske annerledes enn den som fortelles i tiltalen og av de Nav-ansatte som var på jobb da det skjedde.

«Fem bomber som Breivik»

– Etter å ha skutt i taket, pekte han pistolen på oss som var der. Og så rettet han våpenet direkte på meg, forteller den 45 år gamle teamlederen på Nav som møtte tiltalte i publikumsmottaket.

Da hadde tiltalte nevnt at han ville gjøre som Breivik, noe teamlederen reagerte sterkt på. Ifølge politiavhørene som ble gjort etter hendelsen, har de NAV-ansatte forklart at han sa at han «skulle komme med fem bomber som Breivik».

– Jeg husker ikke ordrett hva han sa nå, men jeg sa klart i fra om at det var helt uakseptable uttalelser, sier den Nav-ansatte i retten.

Konflikten startet etter at den tiltalte ikke hadde fått utbetalt penger fra Nav. Ifølge mannens forsvarer hadde han ingen penger og trengte medisiner, noe han mente Nav ikke ville hjelpe ham med.

– Jeg opplevde situasjonen truende og farlig, han hadde allerede skutt og jeg tenkte at det var kort vei til å gjøre det på nytt, forteller den Nav-ansatte.

LES: Mann skjøt inne på NAV-kontor

– Var med frivillig

Ifølge tiltalen tvang mannen med seg teamlederen inn på et kontor og låste døren. Med pistolen rettet mot seg, måtte den ansatte finne den tiltaltes sak i datasystemet.

– Han sa flere ganger at han ville skyte mannen om politiet kom til stedet. Han holdt fingeren på avtrekkeren, sa aktor under sitt innledningsforedrag.

Tiltalte sa i retten at dette ikke var riktig. Han sier at mannen ble med frivillig inn på kontoret og at han ikke pekte våpenet mot ham eller låste døra.

– Han sa at han skulle på mitt kontor. Jeg opplevde det som om han hadde fingeren på avtrekkeren. Jeg prøvde å drøye ut tiden og spurte om han ville ha vann eller kaffe, da pekte han våpenet enda tydeligere på meg, forklarte den Nav-ansatte i retten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Skyting på navkontoret på Tøyen

VÆPNET AKSJON: Politiet pågrep 60-åringen i underkant av 20 minutter etter at de ble varslet.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK

Mener han ikke var truende

Tiltalte selv mener at han ikke har oppført seg truende, og erkjenner ikke straffskyld på dette punktet.

– Har du tenkt på om han oppfattet det som truende? spør aktor tiltalte.

– Han skulle vært hyggelig. Han truet meg, ikke jeg ham, sier den tiltalte 61-åringen.

Tiltalte viser til at den NAV-ansatte hadde kastet fra seg papirene han kom til dem med. Den Nav-ansatte kan ikke huske at dette har skjedd.

– Løgn

Tiltalte var uenig i mye av det som ble sagt i retten og sa «nei» med lav stemme flere ganger midt i aktors innledningsforedrag. Han reagerer flere ganger på fremstillingen til aktor og sa «løgn».

På grunn av dårlig helse og dårlig form forlot 61-åringen retten etter lunsj og fikk ikke med seg forklaringen til hovedfornærmede.

– Han angrer på skytingen, men han var i en veldig fortvilet situasjon og hadde ingen penger på kontoen, det hadde vært mange runder med dette kontoret, sier forsvarer Haaland.

LES OGSÅ: Nav-ansatt skremt på jobben