– Familien trenger ro for å bearbeide sorgen

Familien til den 13-årige jenta som døde etter påkjørselen på Bjørkelangen lørdag sier at de er i sjokk etter ulykken. Deres tanker går nå til familien til hennes 11-årige avdøde venninne, og til bilføreren og hans familie.

Minnestund på stedet på Bjørkelangen hvor to jenter lørdag ble påkjørt av en bil

MINNESTUND: Søndag samlet mange seg til minnestund der de la ned blomster og tente lys ved stedet på riksvei 229 der to jenter på tur med hest og sulky lørdag ble påkjørt av en bil. Begge jentene døde senere på Ullevål sykehus.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Onkelen til 13-åringen fra Aurskog-Høland har sendt en pressemelding til NRK søndag.

På vegne av familien takker han for all omtanke og bønn som er blitt uttrykt det siste døgnet gjennom tekstmeldinger, telefoner og sosiale media.

De to jentene var på tur med med hest og sulky da de ble påkjørt av en bil på fylkesvei 229, rundt fire kilometer sør for Bjørkelangen lørdag ettermiddag. Jentene døde søndag av skadene.

«Dette er et stort sjokk og vi ber om forståelse for at familen nå trenger ro for å bearbeide sorgen og ta vare på hverandre», skriver onkelen i pressemeldingen.

Tenker på 11-åring og bilfører

Familien tenker nå på familien til 11-åringen fra Nes kommune, og bilføreren som kjørte på dem.

«Våre tanker går også til familien til veninnen som også omkom samt bilføreren som var involvert i ulykken og hans familie», 13-åringens onkel i pressemeldingen.

Sjåføren, en mann i 40-årene fra Aurskog-Høland, kom fra hendelsen uten fysiske skader.

– Han er fysisk uskadd, men selvfølgelig preget av det som har skjedd, sier operasjonsleder i Romerike politidistrikt, Arild Ruud.

(Saken fortsetter under videoen)

Minnestund for jenter som ble påkjørt i Bjørkelangen

VIDEO: Søndag samlet folk seg ved stedet i Bjørkelangen hvor to jenter ble påkjørt lørdag. De to døde senere av skadene.

Siktet

Fortsatt står hendelsesforløpet relativt uklart for politiet, men lensmann Svein Engen mener det er grunnlag for å tro at jentene ble påkjørt bakfra.

Sjåføren ble tatt hånd om av helsevesenet. Han er ifølge politiet foreløpig bare avhørt på ulykkesstedet, og skal inn til nytt avhør så fort formen hans tillater det.

Ettersom han har avgitt blodprøve, er han rutimessig siktet i saken. Siktelsen lyder på uaktsom kjøring. Bilføreren er også rutinemessig fratatt førerkortet. Politiet skal ikke ha mistanke om promillekjøring eller kjøring i påvirket tilstand.

Ønsker vei-oppmerksomhet

Veistrekningen på fylkesvei 229 der jentene ble påkjørt er ifølge lensmann Engen kjent som en utsatt vei hvor ofte kjøres over fartsgrensen. Det er likevel ingenting som tyder på at bilen som kjørte på hestevognen holdt veldig høy fart.

Familien til 13-åringen oppfordrer nå politiet og veimyndighetene om å forhindre flere dødsfall på veistrekningen.

«En veistrekning på 2-300 meter gjennom den lille bygda vår har nå krevd fire liv de to siste tiårene, alle myke trafikkanter, og vi håper at politi og veimyndigheter nå vil gjøre alt som står i deres makt for å hindre at flere liv går tapt», skriver onkelen i pressemeldingen.

- Folk har kommet for å tenne lys og lagt ned blomster, og holdt rundt hverandre, sier ordfører Jan Arild Mærli (Ap) i Aurskog-Høland om søndagens minnemarkering for de to jentene som døde etter å ha blitt påkjørt ved Bjørkelangen lørdag.

VIDEO: – Selvfølgelig setter dette et stort preg på lokalsamfunnet, sier ordfører Jan Arild Mærli (Ap) i Aurskog-Høland.