NRK Meny
Normal

– Han håper rettssaken viser at han ikke har noe med denne saken å gjøre

38-åringen som er tiltalt for Sigrid-drapet, mener det er verre å bli kjent som utilregnelig, enn å bli dømt for drap. Forsvarer Elden er først og fremst opptatt av skyldspørsmålet.

Tiltalte i Sigrid-saken hilser på forsvarer under fengslingsmøte

RENVASKET: Den tiltalte 38-åringen har gjennom hele etterforskningen hevdet sin uskyld. Her er han med forsvarer John Christian Elden i et fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Mandag starter rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

38-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld, og ser ifølge forsvarer John Christian Elden fram til at saken nå kommer opp for retten.

– Han har sittet lenge i varetekt, og er sånn sett glad for at saken kommer opp. Han håper å kunne renvaske seg gjennom rettssaken, og at man gjennom den skjønner at han ikke har noe med saken å gjøre, sier Elden til NRK.

– Hva mener din klient selv har skjedd?

– Det vet han ikke, fordi han sier han ikke er involvert i Sigrid-saken. Derfor har han ikke noen svar på de spørsmålene. Han håper at de som vet noe om det, kommer og gir opplysninger, sier Elden.

– Ikke noe å utsette på hans psyke

Han har vært mannens forsvarer siden Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet død 3. september i fjor, og 38-åringen ble siktet for drapet. 38-åringen har hele tiden forklart at han ikke har hatt noe med drapet å gjøre, og mener han er utsatt for en heksejakt fra politi, påtalemyndighet og psykiatrien.

Under et fengslingsmøte i august i år viste han også til Thomas Quick-saken som et eksempel på hvordan personer kan bli dømt uten bevis.

De sakkyndige som har vurdert 38-åringen, er uenige om mannen er tilregnelig eller ikke, ifølge TV2. Påtalemyndigheten har skrevet tiltalen med utgangspunkt i at mannen skal dømmes som utilregnelig, noe han selv bestrider.

– Han mener selv at han er tilregnelig, og at det ikke er noe å utsette på hans psyke, sier Elden til NRK.

Til Dagbladet sa den tiltalte 38-åringen i august at det er viktigere at han blir kjent tilregnelig, enn at han frifinnes for drapet.

– For meg er det verre å bli dømt til psykisk helsevern enn å sone for et drap, sier 38-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsadvokat Nina Prebe

BEVIS: Statsadvokat Prebe mener å kunne bevise at 38-åringen har drept Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Viktigste at han benekter

Elden sier til NRK at hans hovedfokus som forsvarer, er at 38-åringen sier han ikke har drept Sigrid Giskegjerde Schjetne.

– Kan det bli aktuelt å gå imot klientens ønske når det gjelder tilregnelighet?

– Vi vil belyse saken best mulig, også når det gjelder tilregnelighet. Så vil forsvarerens oppgave være å se om vilkårene for å straffe noen er til stede, sier Elden, og legger til:

– Det viktigste for denne sakens vedkommende, er at han benekter å ha begått selve handlingene, sier Elden.

Ikke kalt inn vitner

I løpet av den tre uker lange rettssaken i Oslo tingrett har påtalemyndigheten innkalt en rekke vitner, deriblant flere krimteknikere og politibetjenter som har vært involvert i etterforskningen. I tillegg er Sigrids far, samt flere venner og bekjente av tiltalte, kalt inn av påtalemyndigheten.

Elden, på sin side, har ikke anført noen vitner fra forsvarets side.

– Denne saken blir belyst godt nok gjennom bevisoppgaven påtalemyndigheten har inngitt. Det er en indisiesak, de har ikke noen konkrete bevis som tilsier straffskyld, sier Elden.

– Retten må foreta en vurdering, vi har ikke så mye å supplere det med, når vi har en klient som sier at han ikke har vært der, og at han ikke har gjort det, sier Elden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Østensjø barnehage

FORSVANT: Sigrid Giskegjerde forsvant ifølge politiet fra området ved denne barnehagen på Østensjø 5. august 2012.

Foto: Svein Olsson/NRK

– Har ikke funnet fasit

Ifølge tiltalen mot 38-åringen bortførte han Sigrid Giskegjerde Schjetne søndag 5. august 2012 rundt klokka 00.17. Dette skjedde i området ved Østensjø Kanvas barnehage i Oslo. Politiet mener han så fraktet henne til en lagerbygning på Bryn i hovedstaden, og plasserte henne i en campingvogn.

Ifølge tiltalen var det her drapet skjedde. Politiet mener 38-åringen dumpet liket i et skogholt i Kolbotn i Oppegård.

3. september ble hun funnet, og 38-åringen ble pågrepet i et verksted like ved funnstedet. Til tross for at politiet mener dette er tidslinjen i saken, skal de ikke ha kunnet fastslå hvordan eller når 16-åringen ble drept.

– Har du noen mening, som forsvarer, om hovedforhandlingene vil gi oss svar på disse spørsmålene?

– Jeg er ikke overbevist om at man kommer så veldig mye lenger. Politiet har gravd så dypt de bare har greid, uten å finne en fasit i denne saken, men vi får se hvor langt vi kommer i hovedforhandlingene.