NRK Meny
Normal

– Styrelederen på St. Sunniva må gå

Elevorganisasjonen raser etter at katolske St. Sunniva skole trekker seg fra Operasjon Dagsverk. – Vedtaket må reverseres og styrelederen må gå, mener leder Kristoffer Hansen.

St.Sunniva skole i Oslo

TREKKER SEG: Kort tid før Operasjon Dagsverk 29. oktober besluttet styret ved St. Sunniva at skolen ikke skal delta, fordi aksjonen ikke «passer med verdigrunnlaget ved skolen».

Foto: Bård Nafstad / NRK

Kristoffer Hansen

Leder for Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

Tirsdag ble det kjent at St. Sunniva skole i Oslo trekker seg fra årets Operasjon Dagsverk, som går til Amnestys prosjekter for seksuelle rettigheter hos ungdom i Latin-Amerika.

Begrunnelsen fra styret var at prosjektet ikke er forenlig med skolens grunnholdninger. Dette skjer i strid med ønskene til elevrådet, FAU og en lærerrepresentant.

I stedet har skolestyret besluttet at elevene heller skal samle inn penger til den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas. Dette får Elevorganisasjonen til å rase.

– Vi reagerer på at et skolestyret har overstyrt elevenes ønsker fullstendig. De har trosset elevenes ønske om å jobbe til inntekt for Operasjon Dagsverk, og sagt at de heller kan jobbe for et annet prosjekt, sier Kristoffer Hansen, leder for Elevorganisasjonen.

– Bør trekke seg

Elevorganisasjonen mener styrets avgjørelse er problematisk av flere grunner. Selv om skolen vil la arbeidsgiver få bestemme om pengene skal gå til Caritas eller Amnesty, mener Hansen at skolen misbruker navnet til Operasjon Dagsverk.

– Elevene har for lenge siden fått seg jobber til Operasjon Dagsverk. Det styret nå har sagt er at de kan fortsette å ha de jobbene, men da bruke pengene til en katolsk prosjekt i stedet for, sier Hansen og fortsetter:

– Men de skal likevel jobbe under OD-fanen. Operasjon Dagsverk er ett prosjekt som vi gjør hver høst, og kan da ikke gå til en annen organisasjon.

Han mener at styrets avgjørelser må få konsekvenser.

– Saken er så alvorlig at styrelederen bør trekke seg og vedtaket må reverseres, sier lederen for Elevorganisasjonen.

– Vårt syn samsvarer ikke med ODs

Bjørn O. Øiulfstad

Styreleder ved St. Sunniva, Bjørn Øiulfstad

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Styreleder ved St. Sunniva, Bjørn Øiulfstad, forteller at skolen står på sitt når det gjelder avgjørelsen som er tatt.

– Jeg har stor forståelse for at elevene og lærerne er frustrerte over det som har skjedd. Men dette er en katolsk skole, og vi må legge til grunn det som er verdigrunnlaget og våre synspunkter på abort og seksualitet. Det vi står for samsvarer ikke med det som promoteres av OD, sier Øiulfstad.

Han ønsker ikke å kommentere Hansens utsagt om at han burde trekke seg som styreleder.

– Jeg har ingen kommentar til hva Elevorganisasjonen mener om mitt styreverv. Når det gjelder skoledemokratiet så er dette et prosjekt som er i regi av skolen, sier Øiulfstad og fortsetter:

– Vårt utgangspunkt er jo at det vi ble forespeilet at dette prosjektet skulle inneholde ble noe annet da vi så temaheftet fra Elevorganisasjonen.