NRK Meny
Normal

– Sommerskolen har reddet meg

Yrkesfag-elever som har strøket i matte eller naturfag får muligheten til å ta eksamen på nytt. For mange er Sommerskolen redningen for å få vitnemål.

Rebecca Weiby Fridén og Fazila Rehman

REDNINGEN: Rebecca Weiby Fridén (t.v.) takker sommerskolen for at hun får tatt eksamen i matte og dermed kan starte på høyere utdanning.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

– Her skal jeg gjøre om til millimeter.

Rebecca Weiby Fridén er i gang med å gjøre om fra og til ulike enheter i mattetimen på Nydalen videregående skole. Ved siden av henne sitter lærerstudent Fazila Rehman og hjelper henne.

– Sommerskolen betyr at jeg får meg en utdannelse. Jeg så for meg at jeg skulle bruke mange år på å fullføre videregående, men nå har jeg fått motivasjonen til å bli ferdig. Og nå synes jeg plutselig at matte er litt gøy også, så Sommerskolen har virkelig reddet meg, forteller Rebecca, som har planer om å studere sosiologi.

  • Les også:

Ser lovende ut

Anniken Hauglie og Rebecca Weiby Fridén

PÅ BESØK: Byråd Anniken Hauglie snakker med Rebecca Weiby Fridén. Hauglie mener at sommerskolen kan bidra til at frafallet i skolen går ned.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Rebecca Weiby Fridén er én av over 60 elever som tar opp naturfag og matte i sommer. Som en del av Sommerskolen i Oslo tilbys et tre ukers kurs for yrkesfagelever som strøk i ett eller begge fagene i sitt første år på videregående.

– Målet er at så mange som mulig fullfører videregående opplæring, slik at de kan fortsette på utdanningsløpet sitt, sier byråd for kunnskap og utdanning i Oslo, Anniken Hauglie (H).

Hauglie er opptatt av å få ned frafallet i videregående skole, og har tatt seg turen til Nydalen videregående for å se hvordan det går med elevene som bruker tre uker av sommeren sin på regnestykker og naturfagsoppgaver.

– Her ser jeg at både elever og lærere jobber veldig godt, så dette ser lovende ut. Også må jeg jo si at å høre Rebecca si at dette har reddet henne er en utrolig fin tilbakemelding å få. Det viser at vi har nådd målgruppen, sier Hauglie.

– Jeg tror jeg klarer det

Mohammed Mahad

POSITIV: Mohammed Mahad er fornøyd med undervisningen på sommerskolen, og tror han skal klare seg på eksamen.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Mohammed Mahad deltar på kurset fordi han strøk på matteeksamen. Men med planer om å bli barne- og ungdomsarbeider må han bestå. Med tett hjelp og oppfølging av lærerne på Sommerskolen er han på god vei.

– Jeg synes det går veldig bra. Lærerne er flinke, og jeg føler at jeg får den hjelpen jeg trenger.

– Hvordan tror du det kommer til å gå på eksamen?

– Det kommer til å gå bra, tror jeg. Jeg er fokusert og jeg følger godt med, så jeg håper det går fint.

Stipend til de som består

Nytt av i år er at alle som består eksamen får 3.000 kroner i stipend, utbetalt i september. Så er det kanskje det som er motivasjonen for å sette seg på skolebenken i sommerferien?

– Nei, de pengene har jeg ikke tenkt på en gang. Jeg er lykkelig bare for å få vært med her jeg, så de pengene bryr jeg meg ikke om i det hele tatt, sier Rebecca Weiby Fridén.