NRK Meny
Normal

– Snømangel skader ski-rekrutteringen

Dårlig skiføre på Østlandet skader rekrutteringen til skisporten, frykter tidligere langrennsdronning Bente Skari. Mange lavterskeltibud for barn er avlyst på grunn av altfor lite snø.

Må erstatte ski med skøyter

Snømangelen gjør at mange barn blir nødt til å bytte ut ski med skøyter. Snømangelen kan skade rekrutteringen til langrenn, mener Bente Skari.

– Jeg liker best å gå på ski, fordi jeg faller så mye på skøyter!

Helena Stavdal

Elena Stavdal må bytte ski med skøyter.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Elena Stavdal (7) har måttet bytte ski med skøyter under kveldens langrennstrening. Skistadion på Sørli i Nittedal, der de vanligvis trener, er en sørpeslette. Skøytebanen ved Bjertnes videregående skole er ikke så mye bedre. Is er det, men den er dekket av et lite basseng med vann.

– Jeg synes det er dumt, fordi jeg er så glad i å gå på ski, sier Ida Karoline Mikkonen.

Tynt i rekkene

– Jeg forstår at folk ikke kan reise langt for å gå på ski, sier tidligere VM- og OL-vinner Bente Skari.

Bente Skari

Tidligere langrennsdronning, Bente Skari, frykter for rekrutteringen hvis snøen blir borte flere vintre.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Hun bor i Nittedal, og er trener i langrennsgruppa til Nittedal IL. Det er andre vinteren på rad at det er dårlige snøforhold i bygda. Skari frykter det skader rekrutteringen til skiidretten.

– Hvis det blir mange snøfattige vintre tror jeg det er en del årsklasser som blir tynne. Det kan også skade landslaget på sikt, sier Skari.

Likevel er det ikke elitesatsingen hun er mest bekymret for. Barn som ikke blir introdusert for skilek tidlig, vil slite når vintrene igjen blir hvite, tror hun.

– Da har barna blitt større, og har ikke den samme grunnleggende basisen som de som har gått fra de var barn, sier Skari.

Få får trent på snø

I Oslo og Akershus er det lagt kunstsnø på noen få løyper, slik at aktive utøvere kan trene på snø. Med mange klubber som skal trene er det likevel ikke ideelle forhold.

Thor Gjelsvik

Thor Gjelsvik i Akershus Skikrets håper på snø.

Foto: Daria Zoric / NRK

– Det er mange klubber som nå vil trene i de samme løypene, på samme tid. Da blir det fort trangt om plassen, sier administrasjonssjef Thor Gjelsvik i Akershus Skikrets.

Også han frykter at flere sesonger med dårlige snøforhold skader rekrutteringen.

– De som står på terskelen for å begynne med skisport, risikerer vi å miste når forholdene er så dårlige. Vi ser at det har skjedd ved tidligere snøfattige vintre, sier Gjeldsvik.

Fortsatt håp om snø

Det ble en kort skøyteøkt for barna i Nittedal denne kvelden. Men selv om værmeldingen ikke lover snø, har de ikke gitt opp håpet.

– Jeg tror det blir en flott vinter til slutt, sier Bente Skari.

- Snø som ligger de siste par månedene vil hjelpe mye. Da får vi i alle fall kjørt noen lokale renn og skiskoler, sier Gjelsvik i Akershus Skikrets.

Skøyter i Nittedal

Klissvått på skøytebanen i Nittedal, men de fire guttene i familien Skram holdt det gående i over én time.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK