– Slutt å kjøre barna til skolen

I fjor ble 318 barn skadet på vei til barnehager og skoler i Oslo. Helsedirektoratet mener det bør opprettes bilfrie soner rundt skolene, og at foreldrene må droppe bilen og lage følgegrupper.

Intervjubilder av foreldre som leverer barn til skolen. bilder av biler foran skolen.

NRK spurte foreldre hva de syns om bilfrie soner rundt skoler og barnehager i Oslo.

– Det er foreldre som skaper veldig mye trafikkaos rundt skolene, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.

Jakob Linhave

Avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

I en rapport som Helsedirektoratet legger frem onsdag kommer det frem at 318 barn i Oslo i fjor ble skadet på vei til eller fra barnehage og skole. 55 av ulykkene var trafikkulykker. De fleste barna ble lettere skadet, men ett barn ble alvorlig skadet.

– Selv om bil ikke var direkte involvert i mer enn 55 av tilfellene, er det her skadepotensialet er størst og derfor viktigst å få gjort noe med.

– I tallene fra 2015 er det kun en person som ble alvorlig skadet. Men potensialet for alvorlige ulykker er større når det er bil involvert. Og barn skal kunne gå trygt til og fra skolen, sier Linhave til NRK.

Vil ha bilfrie soner

Helsedirektoratet mener foreldrene heller bør organisere gågrupper enn å kjøre barna til skolen. I tillegg må det vurderes å innføre kjørefrie soner ved skolene.

Tone Tellevik Dahl på Oslo Rådhus

Tone Tellevik Dahl er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Dette er en generell oppfordring til alle foreldre: slutt å kjøre barna til skolen. Men bør også se på muligheten for å få til bilfrie soner rundt skolene.

Byråd med ansvar for barnehagene og skolene Tone Tellevik Dahl er enig foreldre bør droppe bilen.

– Vi vil vurdere bilfrie soner for enkelte områder i Oslo sentrum. Men det er mange ting som skal fungere i folks hverdag. Det viktigste vi gjør er å kartlegge hvordan folk går til barnehage og skole, og hvilke tiltak vi kan sette inn for å stimulere til gang og sykkelaktivitet.