Hopp til innhold

– Skolebarn støyer mer enn beredskapssenteret

Mange foreldre frykter at skytelyder og helikopterklapring blir en del av barnas skolehverdagen når politiets nye beredskapssenter står ferdig på Taraldrud i Akershus. Støyen fra senteret blir ikke høyere enn kjøleskapsduring, mener prosjektlederen.

Nye beredskapssenteret på Taraldrud

Slik skal det nye beredskapssenteret se ut på Taralrud.

Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

– Skolens egen støy vil overdøve støyen fra beredskapssenteret, sier Paul Torgersen, beredskapssenterets prosjektleder til NRK.

Skoler og barnehager får beredskapssenteret på Taraldrud i sine nære turområder. Ifølge ordføreren i Oppegård er det fire skoler og minst ti barnehager som vil høre støyen fra senteret.

Paul Torgersen

Paul Torgersen. Prosjektleder Nasjonalt Beredskapssenter

Foto: Metier

Onsdag denne uka møtte han politikerne i kommunestyret i Ski. Da hadde han et klart budskap: barna kommer til å bråke mer enn politiet, skriver Østlandets Blad.

– Selv på skolen som ligger 850 meter unna senteret, vil ikke støyen fra beredskapssenteret dominere. Friminuttenes egen støy vil overdøve senterets, sier han.

– Misvisende tall

Beredskapssenteret skal bestå av en skytebane, andre øvingsområder og helikopterhangar.

Det er lyden av skudd og helikopter foreldrene frykter mest. Støyen vil ikke være et problem i skogen nær skolene, understreker Torgersen.

Han forklarer at lydnivået som måles i en skolegård av barn er 65–75 desibel, mens gjennomsnittlig støygrense fra en utendørs skytebane er 35 desibel.

– Støyen på et soverom er 25 desibel. 35 desibel sammenlignes med støyen fra et kjøleskap, sier han.

Helge Marstrander

Helge Marstrander er FAU-leder ved Hellerasten skole og leder i aksjonen Stopp støyen.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Helge Marstrander er FAU-leder ved Hellerasten skole, som ligger i nærheten av det nye senteret. Han er også leder i aksjonen Stopp støyen.

Han mener Torgersen blander kortene.

– Lyden av lekende barn vil der og da være sterkere enn skytebanestøy. Det han gjør er å blande årsgjennomsnittet av støy fra en skytebane med lyd fra barn i øyeblikket de leker, og det er ikke mulig å sammenligne, sier Mastrander.

Torgersen forklarer at 35 desibel er en gjennomsnittsmåling, men i nærområdet vil et enkeltskudd ikke overstige 50 desibel.

Forstår foreldrene

Aksjonsgruppa krever en innendørs skytebanen og at helikoptrene legges til Rygge.

Det er ikke mulig, mener prosjektlederen.

– Realistiske øvinger er viktig for politiet, og da kan vi ikke ha all skytetrening innendørs, sier han.

– Vi har stor respekt for foreldrenes bekymring. Det har blitt delt en del feilinformasjon. Vi skal gjøre så godt vi kan for å informere bedre fremover, legger han til.

Vil ikke trene innendørs

For å redusere støyen vil de se nøye på plasseringen av bygg, innretting av treningsområder og fysiske støyvoller. Helikoptrene skal også få faste traseer, som skal gi minst mulig sjenanse for innbyggerne. Regjeringen vil vurdere ytterligere støytiltak, men lover ingenting.

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, la ikke skjul på at aktiviteten kommer til å generere støy, da han deltok i kommunestyret onsdag.

– Det er ikke realistisk at vi skal trene på skyting i en tunnel eller en innendørs skytebane. Beredskapssenteret må ha en skytebane som gjør at vi kan trene på realistiske scener, sa han.

Taraldrud

HER SKAL DET LIGGE: Det nye beredskapssenteret for politiet skal ligge på Taraldrud, midt imellom E6 og skogen. På andre siden av skogen ligger det flere skoler og barnehager som frykter de må leve med støy fra granater, skytevåpen og helikoptre.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix