– Siloene er inspisert hvert år

Kornsiloen som revnet på Vestby i går er inspisert og vedlikeholdt årlig, ifølge firmaet som driver den. Kornet ble fjernet natt til torsdag og togene går igjen.

Sporet ryddet ved kornsilo i Vestby

RYDDET: Torsdag morgen var toglinjene forbi kornsiloen i Vestby klare for trafikk.

Foto: Håkon Myhre / NSB

Ingen kjenner ennå årsaken til at en kornsilo kollapset i Vestby i morgentimene onsdag. 600 tonn korn rant ut over toglinjen som går rett forbi, og all trafikk på Østfoldbanen stanset.

Så langt vet ingen hva som førte til at siloen kollapset.

– Nei, vi vet ikke hvorfor det skjedde utover at siloen revnet, sier daglig leder i Norgesfôr Vestby Mølle og Kornsilo, Even Øinæs til NRK.

Kornsiloen i Vestby

SILOEN SPRAKK: 600 tonn korn rant ut over jernbaneskinnene på Vestby onsdag. Natt til torsdag ble sporet ryddet.

Foto: Erik Engen

– Siloene blir vedlikeholdt og inspisert hvert år. De tømmes minst en gang i året og da er vi inne i dem og kikker, sier Øinæs.

Har ryddet i hele natt

Øinæs og de andre i Vestby Mølle og Kornsilo har hatt en stri tørn etter uhellet. 600 tonn mathvete måtte ryddes bort så fort som mulig for å få i gang togtrafikken igjen.

– Natt til torsdag har vi sugd opp alt kornet. Dessuten har vi hatt firmaer til å plukke ned restene av siloen, og det har gått etter planen. Vi har også fjernet en del korntransportutstyr tilknyttet anlegget, forteller Øinæs.

Han sier at det fremdeles ligger igjen noe korn langs toglinjen, men ikke i sporet. Lørdag skal linjen stenges, dette er en stenging som Jernbaneverket har planlagt lenge.

– Da satser vi på å få opp mer av kornet langs linjen, sier Øinæs.

– Har dere tapt mye penger på dette?

– Det må vi ta med forsikringsselskapet, men utstyret er jo ikke gratis, sier daglig leder Even Øinæs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vestby kornsilo sprakk

Slik så det ut i Vestby onsdag morgen.

Foto: Ole Petter Strømland (03030-tipser)

Politiet venter på rapport

Både brannvesen og politi rykket ut til stedet da meldingen om silokollapsen kom onsdag. Det er uklart om politiet kommer til å iverksette etterforskning av det som skjedde.

– Vi venter på rapporter fra de som var på stedet. Når vi får dem vil vi vurdere om det skal gjøres videre undersøkelser, sier politioverbetjent Silje Stokken Uppheim i Follo politidistrikt.

– Da vil vi ta stilling til om dette er en politisak, sier Uppheim.

Det er heller ikke avgjort om Arbeidstilsynet skal kobles inn i saken. Ingen personer ble skadet da siloen falt sammen.

Togtrafikk fra torsdag morgen

Østfoldbanen var stengt hele onsdag etter kornlekkasjen, men er i gang igjen nå.

– Vi hadde enkelte komplikasjoner fra morgenen av torsdag, siden vi måtte få togsettene ut fra Oslo til Halden og Moss. Vi satte opp busser for å avvikle morgentrafikken forbi Vestby, sier pressevakt i NSB, Håkon Myhre til NRK.