NRK Meny
Normal

472 rumenere pågrepet i Oslo hittil i år

Langt flere rumenere er pågrepet i Oslo i år enn i fjor. Justisministeren varsler nå strengere straffer for utenlandske kriminelle som trosser utvisning-og innreiseforbund.

Rundt 200 personer har slått seg ned utenfor Sofienberg kirke

Langt flere rumenere er pågrepet av politiet denne sommeren enn i fjor.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Tall fra politiet viser at det er pågrepet over dobbelt så mange rumenere i Oslo i år som i fjor.

Fra januar 2011 til 18. juli 2011 ble det pågrepet 201 rumerene i Oslo, mens det fram til 18. juli i år har blitt pågrepet hele 472 rumenere.

– De pågrepne blir bare registrert med statsborgerskap, men det kommer jo fram i etterforskningen at mange av dem er romfolk, sier politioverbetjent og leder ved vinningsavsnittet på Majorstua, Geir Ellefsen.

Tigger

Politioverbetjent Geir Ellefsen i Oslo politidistrikt er klar på at ikke alle rumenere er kriminelle.

Foto: Anette Karlsen / NTB/Scanpix

– Sannsynligvis skyldes den store økningen den ustabile økonomiske situasjonen ellers i Europa. Norge er et attraktivt land for mobile vinningskriminelle.

Ellefsen presiserer at mange av romfolkene som kommer hit er ærlige og redelige mennesker, men at også folk som opprinnelig bare kommer for å tigge ender opp som kriminelle.

– En rekke av sakene handler om rumenske statsborgere som har kommet for å tigge, men som blir kriminelle på grunn av lavt tigger-utbytte.

32 prosent flere utlendinger sendt ut i år enn i fjor

Hittil i år har Politiets Utlendingsenhet sendt ut 627 straffedømte utlendinger. Det er 32,2 % flere enn på samme tid i fjor.

– De er gjennomgående tatt for vinningskriminalitet, det vil si lommetyverier og ran, fortalte politiinspektør i Oslo politidistrtikt, Curt A. Lie, til NRK tirsdag denne uka.

– De kommer hit på denne tiden av året og reiser igjen etter en tid.

Politioverbetjent Geir Ellefsen sier at mange som blir utvist for kriminalitet vender tilbake til Norge igjen.

– Vi pågriper alt for ofte folk som egentlig er utvist. Straffene for å returnere er såpass lave at ingen er redd for å prøve seg.

Vil skjerpe straffene for ulovlig retur til Norge

Faremo

Justisminister Grete Faremo ønsker å hindre at kriminelle som er utvist fra Norge kommer tilbake.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Derfor varsler Justistminister Grete Faremo nå skjerpede straffer for kriminelle som returnerer til Norge til tross for at de er utvist.

Mens lovverket åpner for inntil to års fengsel ved overtredelse av innreiseforbudet, er rettspraksis 45 dagers fengsel for første gangs overtredelse. Dette vil hun nå gjøre noe med.

– Vi har store verdier, og har tradisjon for å vise hverandre stor tillit. Det er et gode, men også en utfordring, sier justisministeren i dagens papirutgave av VG.

– Verden har rykket nærmere, og vi må finne nye måter å passe tingene våre på.