NRK Meny
Normal

– Kollektivtrafikken bør prioriteres

Bussjåfører etterlyser bedre forhold for bussene i området ved bussterminalen og Bjørvika.

Kø Bispelokket

Rivingen av Bispelokket fører til lange køer i Bjørvika. Kollektivtrafikken etterlyser prioritering.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

I forrige uke var det igjen kaos etter at nye deler av Bispelokket ble stengt. Planen er å gjøre om hele den gamle trafikkmaskinen.

Sverre Holmen

Bussjåfør Sverre Holmen

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

Bussjåfør Sverre Holmen mener at kollektivtrafikken bør prioriteres.

– Vi må krige for å komme fram. Jeg har kjørt buss i over 30 år og jeg har aldri hørt noe annet enn at vi skal bli prioritert. De skulle lagt det til rette slik at bussen kom fram.

Står stille i et kvarter

Han kjører buss fra Oslo til Fredrikstad og Hvaler, og han må hver gang kjøre gjennom området der trafikkmaskinen Bispelokket nå rives.

– Når du kommer inn i Bjørvika, da stopper det helt opp og du blir stående der i 4-5 minutter når det ikke er kø og plutselig bruker du 15 minutter.

Stadig nye kjøremønstre og færre felt fører til at trafikken står i rushtiden i Bjørvika og noen ganger langt inn i byen.

Ingen klare tiltak

– Det har ikke blitt gjort så mye i det området der som kan lette på trykket. Det har blitt skiltet om og så videre, men det blir for så vidt som forventet en litt vanskelig trafikksituasjon, sier byggleder i Statens vegvesen Geir Sorte.

Han oppfordrer bilistene til å ta andre veier eller kjøre kollektivt.

– Det kommer veldig mye trafikk inn fra kvadraturen inn mot Oslo S, og vi ser at den hindrer kollektivtrafikken.

– Bør dere ikke da gjøre mer for å prioritere bussene?

– Jeg skjønner argumentet og det er naturligvis noe vi må tenke på. Kanskje må vi hindre biltrafikken til fordel for kollektivtrafikken, men vi har ingen klare tiltak foreløpig, sier Sorte.

For bussjåfør Sverre Holmen har arbeidsdagen blitt litt som en flaskehals.

– Det blir som når du setter en flaske på hodet. Da skal alt ut gjennom tuten og da bobler det jo. Sånn er det i rushen her også.