Hopp til innhold

– Politiet må appellere til medmenneskeligheten til gisseltakerne

Forhandleren som hjalp Statoil under gisselaksjonen i Algerie i 2013 mener politiet er helt avhengige av å kunne kommunisere fritt med gisseltakerne til Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

Sloraveien

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen skal ha blitt kidnappet fra sitt eget hjem i Sloraveien på Fjellhamar.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, ektefelle til milliardær Tom Hagen, skal ha blitt bortført fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog den 31. oktober i fjor. Det er fremsatt alvorlige trusler og krav om løsepenger etter forsvinningen.

– Ved bortføringer der man ikke vet hvor gisselet befinner seg er det først og fremst dialog som fører til en løsning, sier Egil Eriksen, tidligere forhandlingsleder og politiinspektør i Rogaland politidistrikt.

Eriksen har erfaring fra flere gisselsaker og bistod blant annet Statoil under gisselaksjonen mot In Amenas-anlegget i Algerie i 2013, der 17 Statoil-ansatte ble tatt som gisler av Al Qaida.

Anne-Elisabeth Hagen

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra hjemmet sitt onsdag 31. oktober i fjor.

Foto: Politiet, med tillatelse av familien

Han var også forhandlingsleder under gisselaksjonen i Hjelmeland barnehage i 2000, der en mann med hagle tok 25 barn og 10 voksne som gisler.

Ifølge Eriksen trenger politiet i bortføringssaker å få opp en direkte kommunikasjonslinje med gisseltakerne så fort som mulig.

– Det kan ikke være énveiskommunikasjon. Politiet er avhengig av at man har en fri dialog der man ikke er begrenset til at bare den ene parten kan ta kontakt, sier den tidligere politiforhandleren.

Første prioritet vil deretter være å få et livstegn fra gisselet.

– Det er avgjørende å få et bevis på at gisselet eller gislene er i live, det er grunnlaget for at man i det hele tatt er i kontakt. Det kan man gjøre ved å høre stemmen til gisselet, eller stille noen spørsmål bare han eller hun kan svaret på.

Må spille på følelser

Familien til Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har, etter råd fra politiet, valgt å ikke etterkomme kravet om løsepenger.

I slike fastlåste situasjoner er det kommunikasjon som er veien til en løsning, ifølge Eriksen.

– Det blir en vanskelig jobb å overtale gisseltakerne til å løslate gisselet uten å få innfridd kravet. Politiets forhandlere må appellere til medmenneskeligheten til gisseltakerne, spille på følelser, prøve å bruke og komme inn på temaer som kan vekke dette, som familie og andre nære ting. Det har skjedd flere ganger at gisler blir frigitt uten at krav innfris.

Huset til Tom og Anne-Elisabeth Hagen på Fjellhamar

Hjemmet til ekteparet Hagen på Fjellhamar i Lørenskog.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Helst muntlig kommunikasjon

Politiet har ikke villet si noe om når de sist var i kontakt med gisseltakerne til Falkevik Hagen, eller hvordan det skjedde.

Kravet om ni millioner euro i løsepenger ble, ifølge VG, fremmet i en skriftlig beskjed som ble lagt igjen i ekteparets bolig etter bortføringen.

Eriksen mener det er viktig at kommunikasjonen mellom forhandlere fra politiet og gisseltakere skjer muntlig.

– Å skrive blir ikke det samme. Det er vanskelig å virke oppriktig og appellere til følelser via e-post eller sms, sier den tidligere politiforhandleren.

Politiet har tidligere uttalt at det har vært begrenset kommunikasjon med motparten, gjennom en digital plattform. De vil ikke si noe om hvem som hadde denne kontakten.

Tom Hagen

Tom Hagen er blant Norges rikeste innbyggere. Milliardæren har tjent formuen sin på eiendomsmarkedet og på strømsalg.

Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen