NRK Meny
Normal

– Ølhall, spa eller sykkelparkering

Det kan gå mot slutten for gratis «pampeparkering» under rådhuset. Og det mangler ikke på kreative forslag til hva kjelleren kan brukes til.

Parkering under Oslo rådhus

GRATISPARKERING: Heltidspolitikerne, byrådene og en håndfull toppbyråkrater har 32 gratisplasser i rådhuskjelleren til rådighet.

Foto: Olav Juven / NRK

I dag har 32 toppolitikere og toppbyråkrater i rådhuset reserverte parkeringsplasser i det som sannsynligvis er Oslos beste beliggende parkeringskjeller, uten å måtte betale en krone for det.

Vil fjerne frynsegodet

SV og Miljøpartiet De Grønne har lenge villet fjerne frynsegodet. I 2012 foreslo opposisjonspolitikerne Marianne Borgen (SV) og Harald Nissen (MDG) å avgiftsbelegge plassene.

Nå er Marianne Borgen ordfører og lover å ta saken opp på nytt.

– Dette er noe vi må diskutere. Når vi ønsker oss bilfritt sentrum, må vi se på de parkeringsanleggene som er, også her i rådhuset.

– Det kan være noen sikkerhetsmessige grunner til å ha parkeringsplasser i kjelleren som vi må se nærmere på. Men det kan godt hende vi kan lage mer plass til sykler, for eksempel.

Sykkelhotell under rådhuset?

– Ja, det kan i hvert fall være en morsom tanke vi kan lufte og diskutere, sier Oslos nye ordfører.

Borgen inntok ordførerkontoret

OVERTOK KJEDET: Da Marianne Borgen torsdag overtok ordførerkjedet fra Fabian Stang, tok hun også over parkeringsplassen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I 2012 sammenlignet MGDs ene bystyrerepresentant Harald Nissen frynsegodet med å vinne i Monopol.

– Det var den mest attraktive plassen du kunne ha i det spillet. At noen får Rådhusplassen uten å ha spilt om det en gang, det synes jeg egentlig er litt spesielt, sa Nissen dengang.

Tysk ølhall

Som gruppeleder for byrådspartiet De Grønne har Nissen ikke endret mening.

Harald Nissen utenfor Rådhuset

ØLHALL: En Rathauskäller etter tysk modell er ett av forslagene fra Harald Nissen (MDG).

Foto: Olav Juven / NRK

– Skal vi være konsekvente kan vi ikke ha en gratis parkeringskjeller på Rådhusplassen når vi ønsker oss et bilfritt sentrum.

– Jeg har vært i Tyskland og ser for meg at vi kunne fått en Rathauskäller eller noe sånt som et alternativt tilbud til byens befolkning.

Og en Rathauskäller er altså en ølhall?

– Ja, eller offentlig spa eller sykkelparkering. Det er masse muligheter som er hundre ganger bedre enn å ha en eksklusiv parkering midt i Oslo sentrum for politikere og noen toppbyråkrater, sier Nissen.

Har kjøpt elbil

Marianne Borgen er en av de som har hatt gratisparkering også tidligere, som leder av bystyrets samferdsels- og miljøkomité.

– Stort sett sykler jeg sommerstid. Og så bor jeg på Østensjø og er så heldig å ha t-banen fra dør til dør, omtrent.

– Men de siste ukene når vi har drevet forhandlinger må jeg innrømme at jeg har brukt plassen litt. Jeg har kjøpt meg en liten elbil. Men jeg har egentlig ikke behov for plassen, sier SV-ordføreren.

Da SV og MDG foreslo å innføre parkeringsavgtift i rådhuskjelleren i 2012, stemte Arbeiderpartiet imot i bystyret.

Reservert parkeringsplass

RESERVERT: Som ordfører i Oslo har Marianne Borgen eksklusiv rett til gratis parkeringsplass i rådhuskjelleren.

Foto: Olav Juven / NRK