Hopp til innhold

Vil ha nye flerkulturelle rollemodeller

De mener flerkulturelle ungdommer mangler gode forbilder. Gjennom en ny tv-serie vil de inspirere ungdommer til å sette seg høyere mål.

Yvan og Fredrik

Yvan Bayisabe og Fredrik Mosis vil gi flerkulturell ungdom nye forbilder. De har startet sin egen organisasjon, 'Vibro', og i kveld har de premiere på sin første episode av nett-tvserien 'Nye forbilder'.

Foto: Susanna Alicia Taylor / NRK

Solstrålene finner veien mellom høye bygninger og ned på den åpne plassen. Yvan Bayisabe og Fredrik Mosis sitter i solveggen ved Sentrum scene, og i et kort øyeblikk ser alt stille og rolig ut. Men det varer ikke lenge.

– To sek, må bare ta denne telefonen, smiler Yvan unnskyldende.

Det er hektiske dager for de to initiativtakerene bak organisasjonen Vibro. De vil inspirere en hel generasjon av ungdom til å gjøre mer. Gjennom ulike prosjektarbeid vil de ta opp samfunnsproblemer for flerkulturell ungdom, sammen med ungdommene selv.

– Det er mange som jobber hardt og gjør mye for det norske samfunnet, men de synes ikke. De er reflekterte, de inspirerer og de fortjener en plass i den offentlige debatt.

- Vi bryr oss

Vi bryr oss

Vibro består av en hel gruppe engasjerte ungdommer. Yvan og Fredrik rekrutterte Media og kommunikasjons-elever fra forskjellige videregående skoler.

Foto: Vibro

Det er et år siden jusstudenten Yvan Bayisabe bestemte seg for å gjøre noe mer for det samfunnet han selv var en del av. Han var misfornøyd med hvordan minoritetsungdom ble presentert i media. Sammen med sin kompis, Fredrik Mosis, prøvde han å finne en måte han kunne bidra på.

Vi idemyldret litt om hvordan vi kunne ta grep i samfunnet, og da ble Vibro født. Navnet Vibro kommer egentlig av "Vi bryr oss".

Gutta ser på hverandre og bryter ut i latter.

– "Vi bryr oss" er ikke særlig "catchy". Men vi ville finne en kort greie som kunne symboliserte oss, og det var jo det som var essensen. Så da ble det Vibro, forteller Fredrik.

Nye rollemodeller

Vibros første prosjektet heter "Nye forbilder" og har release-fest på Parkteateret i Oslo i kveld. "Nye forbilder" er en tv-serie i ti deler, som skal vises på Vibros egne nettsider. Gjennom å vise frem rollemodeller ønsker Vibro å inspirere flerkulturell ungdom til å tro på seg selv.


– Vi vil vise dem at her finnes det et hav av unge som virkelig har jobbet hardt, og som har fått det til. Hvis du sitter der og tviler på deg selv, ikke gjør det. Jobb hardt og du kommer til å klare det til slutt. Det er den tanken det er basert på, forteller Yvan.

Her kan du se promovideoen for tv-serien "Nye forbilder":

Mangler gode forbilder

Initiativtakerne mener mediene bare viser frem en liten andel av ungdom med minoritetsbakgrunn, og at det alt for ofte er de negative sidene som belyses.

– Det er så mye kontroversielle saker om asylpolitikk, ransbølger og ekstremisme der flerkulturell ungdom blir satt i et negativt lys. Folk tror majoriteten av flerkulturell ungdom er sånn, men det er jo helt feil. De færreste oppfører seg sånn.

Sammen med en gruppe ungdommer fra ulike videregående skoler fant Vibro frem til ti personer de selv mente kunne inspirere andre. Målet var å nå ut til flest mulig, og at alle skulle finne noen de kunne identifisere seg med. Blant de utvalgte rollemodellene er det blant annet akademikere, idrettsutøvere, journalister og grundere.

Grundere

Osman Jaquesson Sowe og Sally Kamaro er blant de forbildene vi får se i serien. Osman er en 23 år gammel grunder som startet klesmerket O-town. Selskapet har base i Oslo, og det er fra samme by merket har fått sitt navn. Klærne er en hyllest til Oslo, og er prydet med tekster som «representing Tigerstaden Oslo», «Street Kings» og bilder av kommunevåpenet til Oslo.

Saly Kamara

Sally Kamara er en av de ti rollemodellene Vibro har valgt ut. I kveld kan du høre hennes historie fra borgerkrigen i Seirra Leone, og hva hun har gjort for å komme dit hun er i dag.

18 år gamle Sally Kamaro sitter i rullestol, jobber som programleder i NRK mp3, og driver den veldedige organisasjonen «Prosjekt Leone».

– Jeg representerer jo på både innvandrere og funksjonshemmede. Da har jeg et ganske stort ansvar. Jeg prøver å sette begge de to gruppene i et godt lys gjennom det arbeidet jeg gjør.

Da hun var to år ble Sally skutt i ryggen under borgerkrigen i Sierra Leone og havnet i rullestol. For å bedre situasjonen til andre funksjonshemmede i Sierra Leone har hun startet Preosjekt Leone. Organisasjonen skal ha et moteshow der både funksjonshemmede og funksjonsfriske er modeller. Pengene hun samler inn skal gå til produksjon av krykker, rullestoler, rullatorer og andre hjelpemidler for funksjonshemmede i Sierra Leone.

Hele historien til Sally vises på Parkteateret i kveld. I tillegg blir det gratiskonsert med flere artister, blant annet Kaveh, Nico D, og Arif klokken 19.00.