– Mange er veldig redde og deprimerte etter imam-angrepet

Angrepet på imam Nehmat Ali Shah har gått hardt inn på menigheten, sier styreleder Ghulam Sarwar i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat.

Angrepet på imam Nehmat Ali Shah har gått hardt inn på menigheten, sier styreleder Ghulam Sarwar i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat.

SE VIDEO: Styreleder Ghulam Sarwar i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat sier at mange i moskeen nå føler seg utrygge.

NRK var tirsdag kveld utenfor moskeen etter en bønnesamling og snakket med Sarwar om menighetens reaksjoner på knivangrepet. Styrelederen sier at mange i moskeen er svært preget og nå føler seg utrygge.

– Mange er veldig redde og deprimerte, og de spør meg om hvordan det går med imamen. Folk lurer på hvordan de skal tolke dette angrepet etter at det er andre gang noe slikt skjer, sier Sarwar til NRK.

Han sier at de foreløpig ikke vet hvem som har utført angrepet, og at det er politiets oppgave å finne ut av dette. Videre sier Sarwar at det er en tragisk hendelse for moskeen, men også for religionen.

Nehmat Ali Shah ble stukket ned av en maskert mann utenfor sitt hjem på Grønland i Oslo, og fortsatt er ingen pågrepet. Politiet mener noen forsøkte å drepe imamen. Men hvem som stod bak og hva motivet kan ha vært, er fremdeles et mysterium for politiet.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Politiet mener noen forsøkte å drepe imam Nehmat Ali Shah natt til tirsdag.

SE VIDEO: Politiet mener noen forsøkte å drepe imam Nehmat Ali Shah natt til tirsdag. Men hvem som stod bak og hva motivet kan ha vært, er fremdeles et mysterium for politiet.

– Jeg er bedre nå, gudskjelov

Imamen ved Norges største moske ble angrepet med en kniv på Grønland rett før midnatt. Han var på vei til moskeen for å lede kveldsbønnen. 57-åringen ble skrevet ut fra sykehus tirsdag. Hans ønske var å dra til et sted hvor han kunne være i fred.

Knivstikkene satte sine spor og imamen har flere skader på kroppen. Sjokkerte naboer hørte skrik da han ble knivstukket.

Etter å ha blitt avhørt i sin egen leilighet av politiet tirsdag klokken 18, dro imamen til sønnens bilvaskehall som ligger vegg i vegg. Han hadde dekket til skadene etter drapsforsøket med imamlue og skjerf. Høyre tommelfinger var bandasjert.

– Jeg er bedre nå, gudskjelov, sa han til Aftenpostens journalist og opplyste samtidig at han ikke ville bli tatt bilde av.

Imam Nehmat Ali Shah

Imam Nahmat Ali Shah skal ha blitt stukket flere ganger etter at han ble angrepet bakfra utenfor sin bopel på Grønland i Oslo. Politiet etterforsker saken for fullt, men har ikke noen konkrete mistenkte i saken.

Foto: Scanpix og Hove media

Trusler og voldsepisoder i moskeen

Sarwar sier han ikke kjenner til at imamen har blitt truet den siste tiden. I flere år har trusler og også voldsepisoder i moskeen blitt knyttet til en spesiell fraksjon i menigheten.

Til spørsmålet om det er noen splittelser i menigheten som kan være årsaken til angrepet, svarer han følgende:

– Det har vært en splittelse i en familie, ikke i organisasjonen. Det skjedde i 2006 og flere av dem sitter inne. Vi vet ikke noen av dem står bak dette, sier han.

– Vi er preget og triste

Angrepet preger også folk i nabolaget til moskeen. Sayd Wasim Sadat jobbet på kebabrestauranten Kebabesh der imamen spiste tidligere på kvelden.

– Det er helt forferdelig, sier Sadat til NTB.

Han forteller om en imam som er godt likt, og som jevnlig spiser på restauranten bare et steinkast fra bygården hvor han bor. Shah holder også bønn ved den tyrkiske moskeen som ligger rett nedenfor gata for Ahle-Sunnat-moskeen.

– Vi er preget og triste. Imamer jobber for samfunnets beste, forteller Özdemir Kotanak som tilhører den tyrkiske moskeen.

Tirsdag ettermiddag var det bønn i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat

Tirsdag ettermiddag var det bønn i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo. Moskeen er svært preget etter angrepet på imam Nehmat Ali Shah.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

– Populær imam

Styrelederen i moskeen tilbrakte hele natten på Ullevål sykehus sammen
med imamens nærmeste familie. Mange titalls andre medlemmer av menigheten kom også til sykehuset for å be for imamen.

– Det er fordi imam Shah er veldig populær. Han er snill og tar folks problemer på alvor. Derfor ville folk vise det samme tilbake, forteller Sarwar.

Han var selv sammen med imam Shah til rundt klokken 22 mandag kveld. De spiste sammen på bare 100 meter fra moskeen. Imamen dro deretter til moskeen for å holde kveldsbønn. Det er på vei hjem til bygården hvor han bor, bare 50 meter fra moskeen, angrepet skjer.

– I det han vrir nøkkelen rundt i inngangsdøren blir han angrepet bakfra med øks, forteller Sarwar.

Islamsk Råd fordømmer ethvert angrep på religiøse ledere

Uavhengig av hvilken tro man representerer, er det helt uakseptabelt å reagere med voldsbruk mot religiøse ledere, mener generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd.

– Vi fordømmer angrepet på imam Nehmat Ali Shah på det sterkeste, sier Afsar.

Han understreker at han ikke er kjent med motivet for voldsangrepet, men understreker at ethvert angrep på en religiøs leder, uavhengig av hvilken tro han eller hun representerer, er uakseptabel.

– Vi er bekymret for en utvikling der man går til angrep på religiøse ledere, uansett hva motivet måtte være, sier han.

Økseangrep på Grønland

Imamen ved Norges største moske ble angrepet på Grønland rett før midnatt. Han var på vei til moskeen for å lede kveldsbønnen.

Foto: Fredrik Hove