NRK Meny
Normal

– Må gi ulven en lærepenge

Det er mulig å gi ulven i Østmarka en kraftig lærepenge for at den ikke skal skade sauer igjen, men det bør skje raskt, sier ulvekjenner Tuva Thorson fra Langedrag naturpark.

Ulv angrep sau

BØR SKYTES: Sauebonden, Frp og Senterpartiet i Akershus mener det er fare for at ulven i Østmarka kan skade flere dyr etter at familien på Kjepperud gård fant nesten alle sauene sine drept sist helg.

Foto: Charlotte Oliversen / NRK

Onsdag var representanter fra fylkesmannen og Statens naturoppsyn på befaring på jordet der ulven drepte 29 sauer sist helg.

Ingen feil på gjerdet rundt sauebeitet på Kjepperud gård ble funnet, men ulven har likevel klart å komme seg forbi det.

Ulven lærer fort

Ulvekjenner Tuva Thorson, daglig leder på Langedrag fjellgård, leirskole og naturpark sier at ulven er like lærenem som en hund.

– Alt som har med mat og overlevelse læres fort. Når ulven først har gravd et hull, klart å komme gjennom og fått seg mat, så har den fått en positiv opplevelse og det husker den godt, sier Thorsen.

Hun mener også at valpene som går sammen med moren og faren vil lære av erfaringene i flokken.

Trenger å bli kraftig skremt

Thorson sier at en ulv som har lært seg å krype under et strømgjerde helt klart er et større problem enn andre ulver.

Hun mener derfor at man må gi ulven en lærepenge som skremmer den fra å gjøre det samme igjen og det må skje innen kort tid.

– Et skremmeskudd er en måte å gjøre det, eller slå på grytelokk neste gang den forsøker å komme seg gjennom gjerdet. Slike minner vil sitte for alltid om det gjøres på rett måte og i akkurat rett øyeblikk, da blir ulven veldig var og forsiktig.

– Må skytes

Sauebonden på Kjepperud gård ønsker felling av ulven, og tidligere har også Senterpartiet i Akershus krevd det samme.

Landbrukspolitisk talsmann for Frp, Morten Ørsal Johansen, frykter at ulven i Østmarka kommer til å drepe flere sauer i området og mener den må skytes.

– Ulven har lært seg å forsere gjerdet og vil lære det bort til avkom og andre ulver. Denne ulven er en skadevolder og bør taes ut, sier Johansen.

Mennesker trenger ikke frykte ulven

Tuva Thorsen sier at ingen i området trenger å være redde, men forstår at folk i nærheten av ulvesonen i Østmarka kan føle seg utrygge.

Hun understreker at ulven er sky av natur og minner om at det tidligere var nok å sende gjetere ut med beitedyra for å skremme vekk rovdyra.

– Den gangen vi hadde mer ulv, gaupe, jerv og bjørn i norsk natur, var det 10-12-åringer som gikk med flokken. Deres tilstedeværelse var nok til å holde rovdyrene unna, sier Thorsen.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har foreløpig ikke tatt stilling til om ulven bør skytes, men skal snart behandle en søknad om fellingstillatelse.