– Leiren må fjernes snarest

Teltleiren ved Sofienberg kirke må bort, til tross for at den står på kirkelig grunn. Det var budskapet til byrådslederen på en pressekonferanse på rådhuset torsdag formiddag.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland setter nå ned foten, og krever at teltleiren fjernes.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Byrådsleder Stian Berger Røsland ber nå kirken om å avvikle teltleiren utenfor Sofienberg Kirke så fort som overhodet mulig.

– At kirken er grunneier bør ikke bety at leiren skal få stå, dette er et område som brukes av mange, og det er et offentlig område, sier han.

Les mer om bakgrunnen: Romfolket beleiret Sofienberg kirke

Slo leir mandag

Røsland

Byrådsleder Stian Bergen Røsland holdt en pressekonferanse torsdag om teltleiren ved Sofienberg kirke.

Mandag ettermiddag satte rundt 200 romfolk opp teltleir utenfor Sofienberg kirke. Leiren har skapt hodebry for politikere, kirken og beboere i området.

Romfolket som slo seg ned begrunnet leiren med at de følte seg forfulgt og trakassert av politiet. Politiet på sin side, sier de bare håndhever reglene.

– Jeg opplever at opphevingen av grensekontrollen er et gode for europeere og et betydelig fremskritt for Europa. Men det er store forskjeller på folk i Europa, og Oslo opplever at veldig mange kommer hit nå, sier Røsland.

Han understreker at det ikke er lov til å campe i Oslos parker.

– Leiren har fått stå i noen dager, og beboerne har fått stå frem med sitt budskap, men nå er tiden inne for at leiren avsluttes, sier Røsland.

Han har nå skrevet et brev til bispedømmet om at det må skje så fort som mulig, senest over helgen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Brev

I et brev til bispedømmet ber byrådslederen om at leiren fjernes så fort som mulig.

Foto: Irina Tjelle / NRK

– Nå har kommunen nulltoleranse

Byrådslederen mener at folk som kommer til Norge må finne seg andre steder å være enn i parker og på andre offentlige steder.

– Oslo har mange muligheter for camping, overnattingssteder og leiligheter. Det må være en forutsetning at man tar i bruk dette dersom man kommer til Norge som EØS- borger, sier Røsland.

Han understreker også at hvis romfolket som nå er utenfor Sofienberg kirke flytter seg til et annet sted, vil de bli fjernet derfra også.

– Vi vil ha en nulltoleranse for dette nå.

Bad om hjelp

Prost Ingar Seierstad

Prost i Nordre Aker Ingar Seierstad sier de hele tiden har sagt at leiren var midlertidig.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Da romfolket i samarbeid med organisasjonen Folk er folk flyttet inn på kirkens område tidlig denne uka, uttalte kirken at de ville la romfolket få bruke dette som en politisk markering.

– Men vi hadde ikke trodd at det skulle bli langvarig. Situasjonen slik den er nå, med så mange mennesker samlet på ett sted, er ikke holdbar, sa prost i Nordre Aker Ingar Seierstad til Østlandssendingen onsdag.

Byrådslederen uttalte først at leiren var kirkens ansvar, ettersom romfolket overnattet på kirkens grunn.

Kirken ba imidertid tidlig kommunen om hjelp, og det ble innkalt til hastemøter mellom kommune og kirke.

Prost i Nordre Aker Ingar Seierstad sier at de fra dag én har sagt denne leiren var en midlertidig leir.

– Det som skjer nå er at vi kommer til å samle oss, biskopen vil møte representanter for leiren i morgen tidlig klokken 9. Og deretter så vil vi kunne si noe mer tydelig i offentligheten etter det.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Rumenere ved Sofienberg kirke

Mandag ettermiddag satte rundt 200 romfolk opp teltleir utenfor Sofienberg kirke.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Ikke helsefarlig

Onsdag besøkte leger fra kommunen teltleiren for å undersøke om det var noen helse- eller smittefare i leiren.

– Det var ryddig i leiren og beboerne hadde tilgang på rent vann og toalett. Slik situasjonen er nå er det ingen alvorlig helsefare der, sa bydelsoverlege Henning Mørland til NRK Østlandssendingen onsdag.

Selv om helseforholdene i leiren var tilfredsstillende var byrådet allerede da klare på at de ønsker å avvikle leiren.

Har foreslått tiggerforbud

Ordfører Fabian Stang (H) har forelått at det bør bli tiggerforbud i Oslo.

– Som medmenneske skulle jeg ønske at jeg kunne hjulpet hver og en av dem, men jeg ser at hvis vi legger tilrette for tigging vil vi lure tusenvis til å komme hit for å fornedre seg, har han sagt til NRK.

Stang er ikke overrasket over at situasjoner som teltleiren utenfor kirken oppstår, og mener nordmenn er naive.

– Vi lurer dem til å komme hit for å fortsette tiggingen, i stedet for å hjelpe dem til anstendige liv der de bor, sier han.

Mot Erna Solberg og resten av partiledelsens vilje bestemte Høyres landsmøte at partiet skal jobbe for forbud mot tigging tidligere i år.

Fremskrittspartiet fremmet forslag om tiggerforbud på stortinget tidligere i sommer, men de fikk ikke flertall for forslaget.