– Kommunen bør innrømme at de gjorde en feil før tante døde

Tanten til Per Hansen ble funnet død i en snøfonn utenfor hjemmet sitt. Politiet mener Oslo kommune har skylden, fordi de ikke ga henne sykehjemsplass.

Rettssak mot kommunen pga eldre-dødsfall

  • En mars-morgen i 2010 ble 83 år gamle Jorunn Bukkøy funnet død utenfor leiligheten sin. Politiet slo fast at hun døde av nedkjøling.
  • En måned senere blir en annen eldre kvinne funnet i leiligheten sin. Hun hadde da vært død i omtrent 14 dager.
Jorunn Bukkøy

Jorunn Bukkøy var dement, inkontinent, hadde smerter, infeksjoner og en tendens til å falle, skriver politiet.

Foto: Privat

På bakgrunn av dette ga politiet bydel Gamle Oslo en bot på 500.000 kroner. Bydelen nektet å vedta boten, og i dag begynner rettssaken.

– Det er alvorlig når to kvinner dør på denne måten. Da er det viktig at vi kommer til bunns i hva som har skjedd, har politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sagt til NRK tidligere.

– Eldre som en utgift

Professor i geriatri Torgeir Bruun Wyller er redd flere lignende saker vil havne i retten.

Torgeir Bruun Wyller

Professor Torgeir Bruun Wyller etterlyser statlige føringer for eldreomsorgen. Han sier mange kommuner har for få sykehjemsplasser.

– Hvis vi fortsetter på samme måte, med å se eldre bare som en økonomisk utgiftspost som må løses på enkleste måte, blir ikke dette siste sak av denne karakter, tror han.

Han mener eldre som bor hjemme og gradvis blir dårligere havner bakerst i sykehjemskøen, og samhandlingsreformen har skylden.

– Kommunene tvinges til å prioritere å finne plass til pasienter som er ferdigbehandlet på sykehuset. Hvis ikke koster det store summer, sier Bruun Wyller.

Visste ikke hvor hun bodde

– Jeg synes tante fikk fryktelig dårlig behandling av kommunen, sier Per Hansen som er nevøen til Jorunn Bukkøy.

Han forteller hvordan tanten stort sett lå i sengen. Hun ante ikke hvem familien var, eller hvem hun selv var.

– Naboer har fortalt at de så henne ute med søpla i pysjen bare dager før hun døde. Når hun kom seg ut kunne hun ikke komme inn igjen, hun visste jo ikke hvor hun bodde, forteller han.

Håper på frifinnelse

Tomasz Edsberg

Tomasz Edsberg er advokat for Oslo kommune.

Foto: Vegard Evjen Valestrand / NRK

Oslo kommune håper utfallet av rettssaken blir at de frifinnes.

– Bydelen har tidligere beklaget måten Jorunn Bukkøy døde på. Kommunen mener likevel at de ikke har noe straffansvar i saken, sier advokat Tomasz Edsberg.

Nevø Per Hansen mener kommunen burde ta ansvar.

– De burde legge seg flate. Det kunne hjelpe andre som er demente og bor alene. Jeg bryr meg ikke om de får bot, men når de ikke innrømmer feil så skjønner jeg ingenting.