– Kan vi bli enige om hvilken dag vi feirer halloween?

Venstre-politiker Guri Melby vil legge feiringen til en fast lørdag.

Halloween-feiring for barn i Oslo

ØNSKER KJØREREGLER: Bystyrepolitiker og Guri Melby ønsker offentlig diskusjon rundt Halloween-feiringen. Hun mener det kan være problematisk at den strekker seg over flere dager. Bildet ble tatt på Disen i Oslo i fjor. FOTO: NTB scanpix

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg etterlyser halloween-kjøreregler som privatperson, og ikke som politiker, ler Guri Melby, gruppeleder i Venstres bystyregruppe i Oslo.

Fredag ettermiddag etterlyste Venstre-politikeren klarere «regler» for halloweenfeiring i et innlegg på Facebook.

Guri Melbye vil ha skiltmyndighet

Venstre-politiker Guri Melby mener Halloween er en positiv tradisjon, men ønsker kjøreregler for feiringen.

Foto: Hanne Roald / NRK

«Et lite hjertesukk: hvordan få alle til å bli enige om at vi feirer halloween på den nærmeste lørdagen til 31. oktober, ev. den første lørdagen i november?», startet politikeren innlegget med.

Feiringen kan strekke seg over 3 dager

Melby forteller at hun har fått flere likes og mer respons enn hun vanligvis gjør. Hun mener det er et tegn på at saken engasjerer mange, og hun ønsker å sette i gang en offentlig debatt rundt når Halloween skal feires.

– Halloween er fortsatt en ganske ny tradisjon i Norge. Det hadde vært enklere å organisere hvis vi hadde hatt klart definerte kjøreregler. I år faller halloween på en mandag, en dag da det kan være vanskelig for småbarnsforeldre å få til noe. Hjemme hos oss har barna vært med på halloweenopplegg på både lørdag og søndag, og så blir det enda mer opplegg i dag.

I tillegg mener hun dem som ikke ønsker å delta i halloweenfeiringen, eller ikke ønsker å få besøk på døra, kan bli negativt påvirket av at feiringen strekker seg over flere dager.

– Politikere bør ikke mene noe om halloween

Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for kultur, idrett og frivillighet, er ikke enig i at Halloween-feiring krever offentlig diskusjon. Ei heller innblanding fra politikere.

Rina Mariann Hansen

Ap-politiker Rina Mariann Hansen mener politikere ikke trenger å blande seg inn i når folk feirer Halloween.

Foto: Petter Sommer

– Halloween er en bestemt dag, det har jeg i hvert fall lært av min seksåring. Og så kan man ha halloweenfest hvilken dag man vil!

Geir Rognlien Elgvin er far til to små, en gutt på Ruseløkka Skole, og en jente i Ruseløkka Barnehage. Han er opptatt av at barna kommer seg ut og tilbringer tid sammen.

– Jo flere arrangementer, over flere dager, jo bedre! I dagene fram mot 31. oktober har man muligheten til å delta på drøssevis av hyggelige og varierte arrangementer i lokalmiljøet, noe som er flott for barna.

– Ikke et problem

Gjennom beboerforeningen på Ruseløkka får barna hans i dag muligheten til å se en konsert med Ruseløkka Korps og gå i en halloween-parade. Kvelden avsluttes med «knask eller knep».

Geir Rognlien Elgvind

Geir Rognlien Elgvind mener Halloween-feiring over flere dager kan være positivt for lokalmiljøet. Foto: May Elin Aunli

Foto: Privat

– Hva med dem som ikke ønsker å delta i halloween-feiringen, men som får døra nedrent av barn som vil ha godteri, flere dager på rad?

– Jeg bor på et av de tettest befolkede områdene i Norge, og det har aldri vært et problem her vi bor.