NRK Meny
Normal

– Kan være avgjørende i en skadesak

Lastebilsjåfør Kenneth Kvåle kunne havnet i en alvorlig ulykke da en bil foretok en farlig forbikjøring i Oslo. Videoen han tok med dashbordkameraet sitt kunne vært avgjørende i en eventuell skadesak, ifølge forsikringsselskap.

Audi smetter forbi trailer over sperrelinje på ring 3, og unngår så vidt autovern.

Her kan du se den livsfarlige forbikjøringen Kenneth Kvåle opplevde ved Sinsenkrysset.

Lastebilsjåfør Kenneth Kvåle fra Hønefoss hadde akkurat svingt ut av Sinsenkrysset og skulle til å kjøre ut på Ring 3 i vestgående retning.

– På høyresiden min så kommer det da en Audi i fullt firsprang og kaster seg over sperrefeltet og ut på Ring 3. Det var like før det smalt, forteller Kvåle.

Den blå Audien lå ifølge lastebilsjåføren i blindsonen hans, så overraskelsen var stor da han kastet seg inn foran lastebilen. Kvåle sier at han opplever situasjoner som dette flere ganger om dagen.

– Men det er ikke mange som tar så store sjanser.

Blir mer og mer utbredt

Kvåle fanget den farlige forbikjøringen med et dashbordkamera, noe som blir vanligere og vanligere, ifølge If Skadeforsikring. Videoer som dette kan være avgjørende i eventuelle skadesaker.

Jon Berge, informasjonsdirektør If Skadeforsikring

Informasjonsdirektør Jon Berge hos If Skadeforsikring sier særlig privatbilister med dyre biler installerer kameraer for å unngå skadeverk.

Foto: If Skadeforsikring

– Et eksempel var en typisk påkjørsel bakfra, der føreren av bilen foran prøvde å legge skylden på føreren som kom bakfra. Men videoen viste at det faktisk var føreren i front som hadde gjort feil, forteller informasjonsdirektør Jon Berge.

Han tror dashbordkameraer bare kommer til å bli mer vanlig i fremtiden.

– Jeg ser også at kameraer begynner å bli integrert i noen nye biler. Det er veldig interessant fordi da begynner det å bli mer trafikksikkert og pålitelig, sier informasjonsdirektøren, som tror integrerte kameraer kan påvirke forsikringspremiene i fremtiden.

Berge oppfordrer folk til å montere kameraer på en trafikksikker måte og velge modeller som ikke stjeler oppmerksomhet på noen måte under kjøring.

Kan brukes med andre beviser

Politiet i Oslo får inn mange videoer av hendelser i trafikken og sier at det kan ha betydning i eventuelle rettssaker.

– På generelt grunnlag henter vi inn alt av bevis som kan belyse en sak, så hvis det finnes video fra dashbordkameraer eller andre kilder vil politiet ha interesse av å innhente det, forteller politiinspektør Ole Rasmus Knudsen.

Han er påtaleleder ved enheten for økonomi- og spesialetterforskning, som er ansvarlige for etterforskning av alvorlige trafikkulykker.

Knudsen understreker at videoer som dette må sammenstilles med andre beviser i aktuelle saker.

– Video kan jo vise at handlinger ikke er i henhold til lovgivningen, men å ha noe på video forteller ikke nødvendigvis alt om en situasjon.