Normal

– Vil gå mange år før Norge kan søke om OL igjen

OL-direktør Eli Grimsby mener det ikke vil være poeng for noen norske byer å søke om OL på lenge. I hvert fall ikke uten nasjonal støtte i ryggen.

OL-direktør Eli Grimsby møtte pressen på Oslo rådhus

SKUFFET: Direktør i OL 2022, Eli Grimsby, møtte pressen på rådhuset i Oslo etter at det ble klart at Høyres stortingsgruppe frarådet OL-søknad.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Dagen etter at Høyres stortingsgruppe bestemte seg for å si nei til å gi statsgaranti til OL i Oslo i 2022, mener en skuffet OL-direktør at det vil ta lang tid før Norge igjen kan vurdere å bli vertskap for vinterlekene igjen.

– Dette er et prosjekt som er for stort for én by å løfte uten nasjonal støtte, sier Grimsby til NRK.

– Det som er sikkert nå er at det vil gå mange år før en by i Norge sammen med idretten kan forsøke seg på å arrangere OL.

Til det har det vært altfor mange OL-prosesser som ikke har nådd frem mener hun, og regner med at Den internasjonale olympiske komité (IOC) også har gjort sine refleksjoner rundt Norge.

Ikke OL på 10 år

Også tredobbel olympisk mester fra Lillehammer-OL, Johann Olav Koss, fraråder Norge å tenke på å søke et nytt OL på minst 10 år.

Johan Olav Koss med gullmedaljene fra OL 94

MEDALJER FRA -94: Det blir lenge til norske idrettsutøvere kan drømme om å ta olympiske medaljer på hjemmebane. Johann Olav Koss, her med gullmedaljene fra OL i Lillehammer i -94, tror ikke det er vits for Norge å prøve seg på en ny OL-søknad med det første.

Foto: Ness, Rune Petter / SCANPIX

– Som det er blitt mottatt nå tror jeg det vil ta i hvert fall ett tiår før Norge på nytt kan tenke på en OL-søknad, sier Johann Olav Koss.

Han får støtte fra IOC-medlem Gerhard Heiberg, som tror motstanden var så stor denne gangen at Norge kan glemme å søke om ett nytt OL i den nærmeste fremtid.

– Jeg tror vi skal la det gå 10 år før vi kommer på banen, så det synspunktet deler jeg helt, sier Heiberg.

– Sjanseløse i 2026

Selv om Vinter-OL i 2018 skal arrangeres i Sør-Korea og Asia får lekene også i 2022, siden Almaty i Kasakhstan og Beijing i Kina nå står igjen som de eneste søkerne, kan Norge fortsatt være sjanseløse i 2026.

Idrettspresident Børre Rognlien mener USA da vil stå langt opp på IOCs liste.

Idrettspresident Børre Rognlien

INGEN NY RUNDE: Idrettspresident Børre Rognlien sier vinterlekene i 2022 var den siste OL-prosessen han vil være med på å lede.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– USA er et stort og viktig marked for IOC, det er det ingen grunn til å legge skjul på. Se bare på de tv-kontraktene som inngås, sier Rognlien.

Derfor har heller ikke de Norske OL-forkjemperne snakket om å gå på en ny runde nå. Rognlien tror ikke det er noe poeng for Norge å lufte nye OL-planer før i 2030.

Har du tro på et OL i Norge da?

Det blir det absolutt tidligste. Men ikke under min ledelse.

Vet ikke hva som gikk galt

Torsdag møtes OL-etaten for å diskutere hvordan kommunen kan ta arbeidet de har startet på rundt de ulike idrettsanleggene videre.

Fortsatt føles det uvirkelig at søknaden etaten har jobbet mot i to år nå er droppet, sier Eli Grimsby.

Hun er skuffet, både på vegne av dem som har jobbet med OL og for dem som gledet seg til folkefest i 2022.

Hva som gikk galt synes hun er vanskelig å forstå.

– Vi hadde en god følelse opp mot møtet i Høyres stortingsgruppe. Jeg synes det er litt underlig, siden vi hadde en meningsmåling denne uken som for første gang viste et flertall, og så ble arbeidet stoppet.