Hopp til innhold

– Kan du ta gudstjenesten i reprise?

På kirketrappa søndagen etter 22. juli fikk domprost Olav Dag Hauge spørsmål om han ikke kunne tatt kveldsgudstjenesten én gang til. Etter gudstjenesten ble han møtt av et folkehav som ventet på å komme inn. – Det sier litt om hvilke følelser som var i spill, minnes han.

null

MINNESTUND: – Vi hadde lite kontroll på situasjonen utenfor kirken, og vi hadde liten kontroll på situasjonen inni kirken etter 22. juli, sier pensjonert domprost Olav Dag Hauge. Han tente også lys for ofrene den gang, men dette bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Pensjonert domprost i Oslo Domkirke Olav Dag Hauge sitter på en tom benkerad på hans gamle arbeidsplass. Han husker tilbake til søndagen etter 22. juli og de to gudstjenestene han var med på den dagen.

Olav Dag Hauge

GLEMMER ALDRI: Tidligere domprost Olav Dag Hauge vil aldri glemme kveldsgudstjenesten søndagen etter terrorangrepet 22. juli.

Foto: AP

– Den offisielle gudstjenesten med kongen og dronningen søndag formiddag var en veldig godt organisert gudstjeneste. Du kan ikke miste kontrollen når kongen er tilstede!

– Men på kveldsgudstjenesten var det et helt annet liv som utspant seg, sier Hauge.

Folk stod tett i tett langs veggene

Hele søndagen var kirken stappfull av mennesker, forteller Hauge. Folk strømmet til og flere stod i benkeradene.

Utenfor kirken vokste blomsterhavet av lys og roser. Innenfor opplevde Hauge situasjonen som nærmest ute av kontroll. Ti minutter før gudstjenesten skulle begynne, tok han mikrofonen:

– Nå skal vi ha en gudstjeneste klokken sju. Hvis dere som ikke ønsker å være ved gudstjenesten nå kan begynne å tenke på å bevege dere ut, sa han vennlig.

Blomster utanfor Oslo Domkirke

BLOMSTERHAVET: Samlingen av lys, roser og hilsener vokste utenfor Oslo domkirke søndag 24. juli 2011 og sperret til slutt trafikken.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Men ingen reagerte, ingenting skjedde. Hauge skiftet til prestekappe og tenkte at de bare fikk la det stå til.

– Klokkene ringte, og kirken var fremdeles like kaotisk. Klokken slo tre siste slag. Jeg løftet hodet og så utover, og da satt plutselig alle sammen. De som ikke fikk sitteplass, stod tett i tett langs veggene, men alle organiserte seg. Så fra totalt kaos, på et sekund, ble alt ordnet.

Sterke sorgreaksjoner

Hauge forteller at mange av de overlevende fra Utøya var tilstede og at følelser preget gudstjenesten.

Bak bønnealteret, hvor man kan skrive bønner, kom det sterke og høylytte sorgreaksjoner midt under prekenen hans.

– Da stoppet jeg opp og lot den reaksjonen få ta en plass i gudstjenesten, men jeg måtte prøve å fortsette. Det er klart det at stemmen sprekker flere ganger, men jeg tror vi prester har en teknikk der vi gråter i hjertet, men klarer å si det vi skal si.

– Kan du ta den én gang til?

I prosesjonen på vei ut midtgangen var det bare så vidt kirkefølget fikk banet seg vei ut.

– Vi kom ut på Stortorvet, og der stod et hav av mennesker. De stod i kø for å komme inn i kirken. Det er første gang jeg fikk spørsmål om jeg kunne ta hele gudstjenesten én gang til. Jeg ble rett og slett bedt om å ta en reprise, sier Hauge.

Det ble imidlertid ingen reprise av Gudstjenesten, men kveldsgudstjenester ble satt opp hver dag uken som fulgte.

– Det sier noe om hvilke behov folk har når følelsene er helt satt ut. Vi var alle satt ut av det som hadde skjedd.

Lystenning Oslo domkirke

TENTE LYS: Domprost Olav Dag Hauge, tidligere ordfører Fabian Stang og Stian Berger Røsland tenner lys for ofrene etter 22. juli.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix