Hopp til innhold

– Kampen om Oslofjorden har startet

SV vil forby all torskefiske i Indre Oslofjord. De lokale fiskerne frykter at det kan bety slutten på salg av fisk og reker på Rådhuskaia.

Fisker Geir Solhaug

REKESALG PÅ KAIA: Geir Solhaug har jobbet som fisker i Oslofjorden i mange år. Han frykter for at SVs forslag vil gjøre det umulig å drive med salg av reker og fisk på kaia.

Foto: Anders Fehn / NRK

Bestanden av kysttorsk i Oslofjorden har kollapset, og er på et historisk lavmål.

Derfor vil SV nå stoppe alt fiske av torsk i Indre Oslofjord. Også fritidsfiskerne må kaste torsken tilbake til havet hvis det er den de får på kroken.

Det betyr også at det lokale rekefisket står i fare, fordi fiskerne som henter opp reker i Drøbaksundet og nedover mot Horten, får med seg torsk som biprodukt i trålen.

portrettintervju Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Foto: Linn Blomkvist

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sitter i næringskomiteen på Stortinget. Han tenker tilbake til 1800-tallet.

– Før industrifisket begynte tok man 30 kilos torsk i fjorden. Alt ligger til rette for å ta tilbake havet. Kampen om Oslofjorden har startet.

Saken skal opp i Stortinget 14. mai. Her finner du SVs forslag, Fiskerlaget Sørs svar og fiskeriministerens svar.

Fiskehallen Vippetangen 1906

Fiskehallen på Vippetangen 23. mai 1906.

Foto: Ukjent / Oslo Byarkiv

«Big, old, fat female»

Havforskningsinstituttet har fulgt med på den norske torskebestanden siden 1919. For man begynte å bli bekymret for lite torsk i havet allerede i 1880-årene.

– Men nå har det vært veldig dårlig siden år 2000, sier torskeforsker Sigurd Espeland.

Torskeforskeren forteller om verdens største torskebestand som holdt til utenfor Canada og som kollapset på 90-tallet. Da holdt de helt opp med å fiske torsk, og først nå 30 år etter kan forskerne se en merkbar økning.

I Tvedestrand er det et område der alt fiske er forbudt. Kommunen kom til Havforskningsinstituttet, som gikk til Direktoratet, som innførte totalforbud fra 2012.

– Det som er skjedd siden da i Tvedestrand, er ikke at det er blitt mer torsk, men eldre torsk i området. Det er også viktig. For i biologien har vi noe vi kaller «big, old, fat female», sier Sigurd Espeland.

Poenget er at i motsetning til mennesker, som slutter å vokse tidlig i livet og som slutter å få avkom omtrent midtveis, legger torskehunnen flere og flere egg jo eldre hun blir.

– Torskehunnen produserer en halv million egg per kilo kroppsvekt. Torsk fortsetter å vokse hele livet, den vokser bare langsommere mot slutten. Og den gyter helt til den dør.

«Ikke min skyld»

Det er mange årsaker til at torskebestanden går ned. Sprenging i Oslofjorden er én, varmere vann en annen. Flere årsaker og anbefalte tiltak har Havforskningsinstituttet beskrevet i rapporten «Fisken og Havet 2016».

– Hva er den viktigste årsaken?

– Jeg lurer på det jeg også, sier torskeforskeren.

– Det er mange årsaker. Alle vil at vi skal peke på en årsak, helst en som ikke har med dem selv å gjøre.

Arne Nævra

Arne Nævra, (SV).

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV

Arne Nævra (SV) representerer Buskerud på Stortinget. Han vil ha fortgang i å redde kysttorskbestanden.

– Det jeg er redd for er at alle skylder på alle: Det er i alle fall ikke den gruppa de representerer som er skyld i at kysttorsken har gått tilbake. Det er alle de andre, sier Arne Nævra.

Kyst- eller nordsjøtorsk?

Ifølge det lokale fiskarlaget er det ikke den truede kysttorsken de får i reketrålen, men nordsjøtorsk.

– Det kan dere se når dere kjøper fisk på kaia. Skinnet til den truede kysttorsken har samme brunrøde farge som tarebeltet, mens nordsjøtorsken er grå, sier Erlend Grimsrud, i Fiskerlaget Sør.

Det er ikke riktig så enkelt sier torskeforsker Sigurd Espeland på Havforskningsinstituttet.

– Det er ikke nødvendigvis slik at en grå torsk er en nordsjøtorsk. Den eneste måten å vite hvilken torsk man tar er å undersøke den genetisk.

Geir Solhaugs fiskebåt

Det lokale Fiskarlaget mener at hvis de 7–8 reketrålerne som bare har Indre Oslofjord som fiskeområde må gå lenger ut i fjorden vil de ikke rekke å ta turen tilbake til Rådhuskaia for å selge. Geir Solhaugs båt Luna er en av dem. Til det svarer Arne Nævra i SV at det fins andre måter å få fangsten inn til Oslo. – Det kommer litt an på hvordan man organiserer livet.

Foto: Anders Fehn / NRK
Fisker Geir Solhaug

– Å gå lenger ut i fjorden etter reker er ikke aktuelt med de båtene vi har. Det blir for langt, sier fisker Geir Solhaug.

Foto: Anders Fehn / NRK
Indre Oslofjord