– Justisministeren er for passiv

Michael Tetzschner (H) mener justisminister Grete Faremo (Ap) gjør for lite for å få bukt med kriminaliteten i hovedstaden.

Tetzschner og Faremo

Michael Tetzschner (H) kritiserer justisminister Grete Faremo (Ap) for å gjøre for lite hovedstaden.

Foto: Scanpix/NRK

– Jeg synes hun dessverre passivt sitter og ser på at kriminaliteten utvikler seg i Oslo i negativ retning, sier Michael Tetzschner fra Høyre.

Bare sist helg var det to drap, et drapsforsøk og tre knivstikkinger i hovedstaden. I tillegg har det vært meldt 15000 tilfeller av lommetyveri til politiet i fjor.

Les: Fire ukers varetekt etter drap på Romsås
Les: – Ringte å sa han hadde drept
Les: Mange flere lommetyver i Oslo

I første halvår hadde hovedstaden 23,5% av all registrert kriminalitet i landet, mens Oslo sin andel av politibudsjettet bare er på 16 % i regjeringens budsjettforslag.

– Jeg mener at oppgavene vokser politiet over hodet og at justisminsteren ikke sørger for at Oslo politiet har det som skal til for ta imot den økende kriminaliteten som også kommer fra utlandet, sier Tetzschner til NRK.


Mener de gjør nok

Statssekretær Astri Aas Hansen i Justisdepartementet.

Statssekretær i Justisdepartementet sier Oslo har det de trenger for å gjøre Oslo trygt.

Foto: NRK

– Faremo er tett på hvordan kriminalitetsutviklingen er i Oslo. Vi har nær kontakt med politimesteren i Oslo hadde møte tidligere i uka som gikk konkret på voldtekt og seksuelle overgrep, sier statssekretær Astri Aas-Hansen.

Hun legger til at de neste uke har invitert politimesteren og Oslo kommune for å se hvordan de sammen kan gjøre Oslo by enda tryggere for Oslos innbyggere.

– Tetzschner viser til at andel kriminalitet og andel av det totale budsjettet ikke samsvarer, hvorfor gjør dere ikke det?

– Det er sånn at krimbildet i det enkelt politidistrikt har betydning for mye penger politiet i det distriktet får, men det koster mye penger i seg selv å ha et distrikt, sier Aas-Hansen.

– Alle distrikt må ha en viss sum penger for i det hele tatt og eksistere, men Oslo politiet har et godt budsjett stort politikorps så de har det de trenger for å gjøre Oslo trygt.

Gode tilbakemeldinger fra politiet

Statssekretær Astri Aas- Hansen presiserer at de i år har fått gode tilbakemeldinger fra politiet og Politiets fellesforbund om at de var godt fornøyd med budsjettet.

Men Tetzschner mener at det at politietaten er fornøyd er ikke godt nok.

– Det at det skjer en god del på beredskapssiden det støtter vi, men det er ikke etaten men publikums opplevelse av resultater som må være førende for hvordan vi løser dette i Oslo. Utviklingen har lenge vært inne i et dårlig spor, avslutter Tetzschner.