NRK Meny
Normal

– Jeg ville ikke brukt sommerferien for å ta opp fag

Flere av elevene på Kuben videregående skole i Oslo er skeptiske til en ny stipendordning. Kommunen vil gi 3.000 kroner til de elevene som har strøket, hvis de tar opp igjen eksamen i sommerferien og består.

Første års elever på elektrolinjen på Kuben vgs

LOKKES MED PENGER: Fra venstre, Jerome Arevalo, Ruben Mizrahi, Kiseri Yonas og Amira Mbondo.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Jeg hadde heller tatt opp faget senere fordi sommerferien er noe jeg setter pris på og gleder meg til, sier Ruben Mizrahi.

Han går i første klasse på elektrolinjen på Kuben videregående skole i Oslo. På spørsmålet om penger hadde motivert han til å ta opp fag i sommerferien svarer han raskt.

– Det er motivasjon nok, men ikke nok til å droppe sommerferien, sier Ruben Mizrahi.

– Jeg ville heller brukt ferien min på noe annet, sier klassekamerat Kiseri Yonas.

Samfunnet vil tjene på ordningen

Oslo kommune tester nå ut en ny stipendordning for elever som går i første klasse på videregående skole og får strykkarakter i matematikk og naturfag. De som deltar på sommerskolens eksamenskurs og består, vil få 3.000 kroner i stipend fra kommunen per fag.

Anniken Hauglie

Anniken Hauglie, skolebyråd i Oslo (H).

Foto: Oslo Høyre

– Det er et relativt lite beløp. Dersom vi får disse til å fullføre undervisningen og bestå, vil samfunnet tjene mer penger på at flere får seg jobb, sier skolebyråd Anniken Hauglie (H).

Det var Osloby som først omtalte saken. I fjor deltok 68 elever på sommerkursene i matematikk og naturfag. 14 elever klarte ikke å bestå. Skolebyråden tror ikke ordningen vil bli utnyttet.

– Jeg tviler på at noen vil spekulere i å stryke for å tjene opptil 6.000 kroner, sier Anniken Hauglie.

Lettere å få jobb

Arvid Sørgaard jobber som leder for opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus. Han følger daglig opp lærlinger i yrkeslivet og er positiv til den nye ordningen.

Arvid Søgaard

Arvid Søgaard.

Foto: Jane Rasmussen / NRK

– Hvis flere kan bestå eksamen så vil de også lettere få jobb. Det ville ha vært positivt for den enkelte elev og samfunnet, sier daglig leder Arvid Sørgaard.

Selv om flere av yrkesfagelever NRK har snakket med, er det også de som gjerne ville ha byttet ut ferien med skolebenken.

– Jeg hadde helst tatt opp fag jeg hadde strøket på ved en senere anledning, men hadde jeg fått penger for det så hadde jeg gjort det i sommerferien, sier Amira Mbondo.

Så det er penger som er motivasjonen?

– Ja!