Hopp til innhold

– Jeg vil bli voksen, ta ansvar, betale for meg på trikken

18 prosent av de som sitter i fengsel mener at de har små muligheter for å klare seg uten å begå lovbrudd når de slipper ut, viser en ny rapport.

Case til Elins sak, bare brukes i den

– Jeg klarer å regulere meg selv mer nå. Jeg har fått bedre oversikt over følelser og behov. Men jeg merker noen ganger at uklare følelser kan gi meg lyst på kjøp. Ved tunge tider dukker lystene opp. Hjernen har en opptråkket sti, sier mannen som nærmer seg 50 og er bosatt i Oslo-området. Her står han utenfor Røde Kors-kontoret på Rosenhoff.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Mannen som vil bli voksen ble tatt for sitt første biltyveri som 12-åring og har over 30 års erfaring med rus. Han har en lang historie med tyverier, ran, vold, kjøp og salg av narkotika og misligholdelser av lånekort. Han vil være anonym.

Nå er han rusfri på andre året og har en samlet kredittkortgjeld på nesten 400 000.

– Rusavhengighet og kjøpeavhengighet er en mental besettelse. Det er et symptom på at noe er galt. Amfetamin var hovedrusen min. Jeg kunne kjøpe 1 kilo amfetamin om gangen, og brukte mestparten selv.

  • Rapporten om innsattes levekår før, under og etter soning som Statistisk Sentralbyrå offentliggjorde 30. oktober 2015 viser at det er en klar sammenheng mellom antall levekårsproblemer hos den som kommer ut fra fengsel og troen på at man klarer å unngå lovbrudd fremover. Se faktaboks.

Håper å få bli gjeldfri

Etter stadig økende press fra de nærmeste la han seg inn nok en gang.

– Jeg forsto til slutt at jeg måtte ta tak i problemene på ordentlig. Konsekvensene var blitt for store. Jeg innså at jeg måtte bli rusfri for min egen del.

Nå håper han på at namsmannen skal gi ham frivillig gjeldsordning slik at han er gjeldfri etter fem år.

– Det er ikke moro å kaste inn håndkleet, men jeg trenger hjelp.

Ser kriminalitet som eneste løsning

Han får hjelp, blant annet av Røde Kors sitt tilbud Nettverk etter soning. Han tok med seg vinduskonvoluttene og fikk hjelp til å forholde seg til innholdet.

Guro Sollien Eriksrud leder gjeldsprosjektet i «Nettverk etter soning». Hun sier at den samfunnsøkonomiske gevinsten av at ett menneske slutter med rus og kriminalitet og blir skattebetaler ligger på minst 15-21 millioner kroner i løpet av 20 år.

– Mange som kommer ut av fengsel har lite utdannelse og arbeidserfaring og mye gjeld. Det de kan er kriminalitet, og de har ofte en opplevelse av at det ikke fins andre muligheter for å betjene gjelda.

I tillegg er mange av de som kommer fra fengsel foreldre. Guro Sollien Eriksrud mener det er viktig å bryte sirkelen der fengselopphold og det å være avhengig av NAV går i arv.

– De har noe jeg vil ha

Nå studerer han helsefag og håper å kunne bidra i rusomsorgen når han er ferdig.

– Hva finner du glede i nå, uten rus og kjøp?

– Livet ble ganske alvorspreget da jeg begynte å rydde opp. Jeg finner glede i å håndtere livet på livets egne premisser. Det er glede i å klare å være rusfri. Jeg prøver å utvikle meg. Jeg ser på folk i nettverket mitt som har vært rusfri lenger enn meg. Jeg ser at de har noe jeg vil ha.