– Jeg skulle ønske noen kunne gitt deg sekundene du trengte

Første skoledag på Sandvika videregående var det minnestund for Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Kontaktlæreren leste opp et dikt som var skrevet til Johanne.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

MINNESTUND: Tirsdag var det minnestund for Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk

Tirsdag var det skolestart for elever ved Sandvika videregående skole. Elever og lærere hadde samlet seg for å minnes Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

I et dikt skriver læreren til Johanne:

«Det er bare én sommer mellom da og nå, det er bare ei natt mellom i dag og i går. Distansen er likevel plutselig ubegripelig uendelig. Stille lengde, innstilt tid.

Jeg kan ikke – ingen kan – men jeg skulle ønske noen kunne gitt deg sekundene du trengte, og at du fikk hele denne sommeren tilbake.»

– En dag vi kommer til å huske

Jakob Lie Tønnesen er elevrådsleder ved Sandvika videregående skole. Han deltok på minnestunden tirsdag.

Jakob Lie Tønnesen

MINNES: – Dette er en dag vi kommer til å huske, sier Jakob Lie Tønnesen, elevrådsleder ved Sandvika videregående skole.

Foto: Privat

– Det var en veldig fin og trist minnestund. Det var rolig musikk, rektor sa noen varme ord. Minnestunden ble avsluttet med ett minutts stillhet, forteller Tønnesen.

Han var i samme kull som Ihle-Hansen. Han kjente henne ikke personlig, men har flere venner som kjente henne.

– I dag starter ett nytt skoleår, men det er en dyster stemning på skolen. Dette er en dag vi kommet til å huske, sier Tønnesen.

– Elevene er sterkt preget

Ann Hege Wilsbeck Jerve er rektor ved Sandvika videregående skole. Hun forteller at rundt 90 personer deltok på minnestunden.

– Både ordføreren og fylkesordføreren var der, i tillegg var også fem medlemmer fra Al-Noor moskeen til stede, sier Jerve.

Skolen har fått ekstra bistand fra kriseteamet i Bærum kommune for å følge opp elevene ved skolen.

– De er sterkt preget og mange er veldig lei seg, sier rektoren.

Funnet drept i sitt hjem

Den 17 år gamle jenta ble funnet drept i sitt hjem etter angrepet på Al-Noor moskeen i Bærum forrige lørdag. Stebroren Philip Manshaus (21) er siktet for terror og drap.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

DIKT: Det var Johanne Zhangjia Ihle-Hansens kontaktlærer som leste opp et dikt på minnestunden ved Sandvika skole.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Rektor ved Sandvika videregående skole, sier hun ikke kjente jenta personlig, men at hun har møtt henne og snakket med henne.

– Jeg har hørt lærere si at dette var en jente som var skoleflink, glad i skolen, lojal, en flott ungdom og en god elev å ha. Hun var snill, inkluderende og godt tilpasset i skolemiljøet.

Ihle-Hansen ble født i Jiangxi i Kina 18. juni 2002. Hun ble adoptert fra Kina da hun var 2 år gammel.

Hun har tidligere vært med i Ramstad turn og gått på rideskole ved Bærum rideklubb, men har ikke vært disse stedene i de senere årene.

– Kan ha forsøkt å stoppe broren

Forrige uke fortalte politiet at de har to teorier om hvorfor Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept.

– Det kan ha sammenheng med at hun kan ha funnet ut hva Manshaus var i ferd med å gjøre og har forsøkt å stoppe ham. Et annet motiv kan være gjerningspersonenes forestilling om rase, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Manshaus nekter straffskyld, men har erkjent de faktiske forhold i avhør.