NRK Meny
Normal

– Jeg kastet bort mye tid

Rudi Kessel var prest i den katolske kirke i 25 år. For 26 år siden valgte han å trekke seg ut av kirken. – Det føles forferdelig å ha kastet bort så mye tid på dette.

Rudi Kessel

Det er 26 år siden han sluttet som prest og han brøt etter hvert med den katolske kirken.

I 25 år før det, viet han hele sitt liv til den katolske kirken, de siste 19 årene som prest i Norge.

I går kom det frem at den tidligere katolske biskopen i Trondheim har misbrukt en tidligere altergutt for 20 år siden. Biskopen måtte gå av i fjor og har siden bodd i Tyskland og skjuler seg nå blandt nonner.

Ikke overrasket

Kessel er ikke overrasket over nyheten som kom frem onsdag.

– Det var bare et spørsmål om tid før dette kom frem også i Norge, med tanke på at sakene som har kommet frem i andre land. I tillegg kjenner jeg til et konkret tilfelle og har hørt rykter om flere, så Norge kunne ikke være noe unntak, forteller Kessel til NRK Østlandssendingen.

Kessel fikk ikke vite om dette overgrepet før lenge etter at han hadde sluttet som prest. Offeret tok kontakt med han etter han hadde gjort en tv- opptreden.

– Hun ønsket ikke å gå ut med det selv og jeg var ikke lenger i systemet i kirken.

Fikk nok

Som 26-åring havnet Kessel først i den katolske kirken i Fredrikstad.

Senere dro han til Oslo og ble ungdomsprest for hele Oslo katolske bispedømme. Han ble menighetsprest i Bergen ett år, og jobbet senere som vanlig menighetsprest i St. Olavs kirke i Oslo i en periode.

Etter 19 år som prest fikk han nok. Da fikk han et skriv fra Roma om at det var forbudt for prester å fagorganisere seg. Pavens budskap var at "vi sørger jo for dere". Det fikk begeret til å renne over for Kessel.

Rudi Kessel var lunsjgjest i Lang Lunsj torsdag 8. april. Du kan høre hele intervjuet med han her.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus