Hopp til innhold

– Jeg kan miste jobben min

Hvert år innkalles om lag 8000 nordmenn til tjenestegjøre for Sivilforsvaret. Møter de ikke opp blir de politianmeldt. Arnulv Krogh fra Oslo er en av flere som fortviler over ordningen.

Arnulv Krogh vil utsette tjeneste i Sivilforsvaret

FORTVILET: Arnulv Krogh (32) sier han kan miste jobben om han ikke får utsettelse på grunnkurset i Sivilforsvaret.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

Både kvinner og menn mellom 18 og 55 år kan bli pålagt å tjenestegjøre i Sivilforsvaret. Det er en del av tjenestepliktsystemet i Norge i tillegg til Heimevernet og Politireserven.

Blir man innkalt av Sivilforsvaret, tas man ut av fast jobb mot godtgjørelse. Men velger man å ikke møte til innkallingen blir man politianmeldt.

I fjor politianmeldte Sivilforsvaret 70 personer bare i Oslo og Akershus for å ikke ha møtt opp.

Arnulv Krogh fra Oslo er en av dem som misliker innkallingen. Han jobber som daglig leder i en klesbutikk i Oslo.

– Jeg kan ikke bare slippe alt jeg har i hendene og dra til Sivilforsvaret. Da må jeg stenge butikken i den perioden jeg er borte. Det går ikke, sier Krogh.

– Taper penger

32-åringen er den eneste fast ansatte i butikken mens de andre på arbeidsplassen er deltidsansatte studenter. Tidligere har han fått utsatt det tre uker lange grunnkurset hos Sivilforsvaret.

Krogh har fått beskjed fra sjefen om å finne noen som kan vikariere for ham i tiden han er borte.

– Det er helt forkastelig at Sivilforsvaret ikke har forståelse for den situasjonen jeg er i. De tar for lite hensyn til tjenestepliktige i privat sektor, sier 32-åringene og legger til:

– Møter jeg ikke opp risikerer jeg å bli politianmeldt eller få bot. Jeg taper også penger på å være borte fra jobb i tre uker.

For godtgjørelsen som Krogh vil få fra Sivilforsvaret ligger på om lag 167 kroner dagen. Siden han har ett barn vil han også få et barnetillegg på samme beløp.

– Tvang, ikke frivillighet

Janne Sundby.

Avdelingsleder Janne Sundby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier det er vanskeligere å rekruttere i storbyer.

Foto: DSB

Janne Carin Sundby er avdelingsleder for kompetanse og tjenesteplikt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som har ansvaret for Sivilforsvaret. Hun forteller at de er kjent med problematikken.

Dette er en pålagt tjenesteplikt, ikke frivillig. Selv om vi opplever at vi har motiverte tjenestepliktige, så er dette tvang. Vi er klar over at det kan by på utfordringer for den enkelte når det gjelder jobb eller familieliv, sier Sundby

Sivilforsvaret opplever at rekrutteringen er vanskeligere i storbyer. Sundby tror arbeidskulturen kan være en av årsakene.

– Mange velger å søke fritak flere ganger eller ikke å møte opp til tjeneste. Det kan være mange årsaker til det. Det kan ha noe med arbeidskulturen i storbyene å gjøre, men også livssituasjonen den enkelte befinner seg i, sier Sundby.

Oppgitt over situasjonen

Tilbake på jobb i klesbutikken i Oslo er Arnulv Krogh oppgitt over situasjonen. Hvis ikke han finner en som kan vikarier for ham, kan han miste jobben.

– Det gjør meg urolig. De klarer ikke å forstå den situasjonen jeg er i. Det er ikke enkelt å finne en som kan gjøre jobben jeg har brukt åtte måneder på å lære meg, sier han.

32- åringen har anket saken og venter nå på svaret fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap i Tønsberg.

– Jeg skulle gjerne ha utført tjenesteplikten min, men ikke under slike omstendigheter. I verste fall kan jeg miste jobben. Det er ikke slik en beredskap burde fungere i Norge, sier Krogh.