– Jeg er hovedmannen

Rot med regnskapene og uklarheter i kontraktene skal ha vært grunnen til drapet som skjedde på nattklubben Kamikaze.

Retten
Foto: Frode Wik / NRK

Da den hovedtiltalte Chris Pham forklarte seg om det bestialske drapet på Mohamed Ahssain i februar 2007 i retten i dag, utpekte han seg selv som hjernen bak.

Han forklarte at motivet var uenigheter om overtagelsen av utestedet Kamikaze i Oslo.

- Jeg følte meg at det var så mange uklarheter i kontrakter og sånn. Det gidder jeg ikke. Da bestemte jeg meg for å drepe han, sa han i retten i dag.

Han skulle kjøpe stedet og overta det for 700.000 kroner i mars 2007, en pris som aktor i saken, Geir Evanger, stiller seg tvilende til.

- Aldri opplevd før

Chris Pham overrasket retten i dag med å samtykke til en forvaringsdom.

Forsvarer John Christian Elden sier til NRK Østlandssendingen at han aldri tidligere har hørt om noen som har sagt seg enig i en slik dom.

- Men det har med selvinnsikt hos klienten å gjøre. Han mener han vil få bedre behandling og oppfølging hvis han får en forvaringsdom på Ila.

- Nok er nok

Pham bekreftet store deler av drapshandling, slik tiltalen og de medtiltalte forklarte, men med noen små detaljforskjeller.

- Nok er nok, sa han da han skulle forklare hvorfor han som fengselsinnsatt planla og fikk med seg de to andre medtiltalte for å ta Ahssain av dage onsdag 28. februar 2007.

- Jeg sa til Ahssain at jeg ikke ville ha mer mas, sa Pham og forklarte at drapsplanen ikke ble konkretisert før i februar da situasjonen etter hans mening var kommet for langt.

Det skjedde mens de alle tre hadde permisjon fra fengslene der de sonet straff.

- Jeg var hovedmannen

Utestedet Kamikaze i Oslo

Mange la ned blomster på drapsstedet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Det var jeg som var hovedmannen, jeg var den den som planla drapet, fortalte han i starten av sin forklaring

Chris Pham forklarte seg uten følelser om drapsdagen:

- Vi gikk og så på utestedet, så gikk vi ned på kjelleren og så drepte vi han, sa han uten en mine

Han hevdet at han ba de to andre om å være med på drapet, men var noe uklar på når de visste at Mohamed Ahssain skulle drepes.

Tre tiltalte menn

Det er tre menn som står tiltalt for overlagt drap i saken som startet i Oslo tingrett i går.

Hovedtiltalte Chris Pham og en medtiltalt 39-åring erkjente straffskyld, mens en medtiltalt 25-åring nekter straffskyld .

Det var onsdag den 28. februar 2007 ble den tidligere arbeiderpartipolitikeren og ungdomsarbeideren, Mohamed Ahssain drept i kjelleren på utestedet Kamikaze i Oslo.

Ble funnet i bagasjerommet

Bag

Den drepte ble funnet i en slik bag.

Foto: Frode Wik / NRK

De tre mennene skal ha holdt ham med fast halsgrep, og slått han i ansiktet til han besvimte. Deretter skal de ha injisert herion i armen hans, teipet munnen, surret plastfolie rundt hodet, og holdt over munn og nese.

Ahssain døde av heroinendosen og av kvelning.

Liket ble pakket i en bag og fraktet bort fra stedet. Fire døgn senere ble det funnet i bagasjerommet i bilen til hovedtiltalte Chris Pahm i Larvik.