– Ingen steder jeg føler meg så trygg som på Mortensrud

Politikere møtte folket til debatt på Mortensrud. Hva vil de gjøre for at oppvekstmiljø og integrering i Oslo skal bli bedre?

Gjengoppgjør og ungdom som rekrutteres til narkotikasalg. Eller et mangfoldig lokalmiljø der noen få ødelegger for de mange? Fortellingene fra et av stedene i Oslo med størst minoritetsbefolkning i forhold til innbyggertall har vært mange de siste året. Har politikerne glemt Mortensrud? Og hva vil de gjøre for å få bukt med både problemene og fordommene? Det er noen av spørsmålene Arbeiderpartiets Jan Bøhler, Mazyar Keshvari fra FrP og Svs Kari Elisabeth Kaski skal svare på.

MØTTE UNGDOMMENE PÅ HJEMMEBANE: Debatten fant sted på Mortensrud Aktivitetshus. Ungdommene etterlyste flere midler til blant annet flerbrukshall og fritidsklubber fra politikerne.

Mandag kveld møtte Jan Bøhler (Ap), Mudassar Kapur (H), Kari Elisabeth Kaski (SV), Hans Olav Syversen (KrF) og Mazyar Keshvari (Frp) blant andre Melita Ringvold, initiativtakeren til Mortensrud Manifest, til debatt.

Problemene i bydel Søndre Nordstrand, som dopsalg og vold, handler lite om kultur, religion og hudfarge. Det handler om politikk og prioriteringer, mener beboer Melita Ringvold.

– Det holder ikke å snakke om områdeløft. Jeg vil se hva det løftet skal inneholde.

Felles plattform

Melita Ringvold

ENGASJERT: Melita Ringvold har et brennende engasjement for sitt nærmiljø. For tredje år på rad arrangerer hun sammen med en stor gjeng med frivillige Mortensrud-festivalen.

Foto: Andreas De Brito Jonassen / NRK

Engasjementet hennes startet for tre år siden. En lørdag ved middagsbordet får hun servert store spørsmål av sønnen sin, Vetle.

– Hvorfor dør et barn?

En gutt på skolen hans hadde sultet i hjel i sitt eget hjem. I tiden etter dødsfallet prates det mye, og en kveld får Ringvold nok.

– Jeg får spørsmål fra en jeg kjenner: «Huff, har du hørt om den tiåringen som døde? Det blir ikke bedre av å bygge en moské her heller.» Da tenkte jeg: Hva faen har det med saken å gjøre?

Da startet hun Mortensrud Manifest med mål om å skape en plattform som jobber på tvers av kultur, idrett og religion.

Fordommer

– Mortensrud er en raus bydel, sier Ringvold.

På T-banen til byen og i lunsjen på jobb hører hun helt andre beskrivelser av sitt lokalmiljø.

Kolleger har spurt om det ikke går utover norskkunnskapene til barna hennes når de vokser opp på Mortensrud.

– Det skjer negative ting i andre bydeler som ikke knyttes like sterkt til bydelen når det skjer. Hvis vi hele tiden snakker negativt om Mortensrud, så blir det en selvoppfyllende profeti.

– Færre voldsepisoder

Nyhetsoppslagene om Mortensrud har de siste årene sjelden vært av den hyggelige sorten. Nå har det dårlige miljøet blitt mindre, ifølge politiet.

– Politiet er fortsatt bekymret for at enkeltungdom blir rekruttert inn i organisert kriminalitet, men det har vært færre alvorlige voldsepisoder, sier Dag Harald Drevsjø ved forebyggende avdeling ved Manglerud politistasjon.

– Det er et område med mange flotte barn og unge.

Jobber for nærmiljøet

Å flytte fra Mortensrud har aldri vært aktuelt for Melita Ringvold.

– Det er ingen steder jeg føler meg så trygg som her. Det er vårt nabolag.

De siste tre årene har hun blant annet jobbet for flere fritidstilbud til unge, en flerbrukshall og et nytt biblioteket med lengre åpningstider. I midten av september arrangerer de Mortensrud-festivalen for tredje år på rad. Men Ringvold understreker at frivillig arbeid ikke er nok.

– Vi må tørre å si at det koster mer å få flerkulturelle samfunn til å blomstre, fordi det er flere mennesker med sammensatte behov og mye ungdom på ett sted, sier hun.

Se bildegalleriet: Dette mener folk fra Mortensrud om sitt nærmiljø!