NRK Meny
Normal

– Ingen andre muligheter

Hun organiserer pirattaxi på Facebook og skylder på dyre drosjer og dårlig kollektivtilbud.

Andrea Chantelle Jonasdal er administrator for Facebook-gruppen "Cabs are here, Follo".

Andrea Chentaelle Jonasdal har startet Facebook-gruppen "Cabs are here, Follo". Gruppen vokser og har i dag over 2000 medlemmer.

"Cabs are here, Follo" heter Facebook-gruppen som kobler sammen sjåfører og passasjerer i Follo-området. Gruppen som ble startet i mai i fjor, vokser og har i dag over 2000 medlemmer.

– Gruppen er rettet mot ungdommer som trenger skyss hjem fra byn. Ungdommer har ikke så mye penger å rutte med og en drosjeregning hjem fra byn kan komme på 700 kroner. Dette er en mulighet til å få det litt billigere, sier administrator for gruppen Andrea Chantelle Jonasdal.

Savner kollektivtilbud

I tillegg til dyre drosjeregninger peker Jonasdal ut mangelende kollektivtilbud som årsaken til at mange ordner seg skyss via Facebook.

– Her på Kolbotn går siste buss klokken 12 på kvelden og siste tog ti på halv 12. Du har ingen muligheter etter det og alle stikker ut i 12-tiden.

– Et stort problem

 Glenn Tuxen

Glenn Tuxen er fylkesleder i Norges Taxiforbund Oslo.

Foto: Fredrik Buer / NRK

"Cabs are here, Follo" er langt i fra enestående. Lignende Facebook-organisering mellom sjåfører og passasjerer finnes i Romerike, Asker og Bærum.

– I Oslo merker vi lite til det, men i Akershus og resten av landet har det blitt et stort problem, sier Glenn Tuxen, fylkesleder i Norges Taxiforbund Oslo.

Taxinæringen merker at flere benytter seg av Facebook for å skaffe skyss på kvelds- og nattestid.

– Det er nedgang i trafikk, og vi ser at den organiserte virksomheten har utbredt seg ganske kraftig, fortsetter han.

Tuxen mener transportorganisering via Facebook er ulovlig, og han får støtte fra Bjørn Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon.

– Jeg skjønner at ungdom vil komme hjem på en billig måte, men dette er piratdrosje-virksomhet og ikke ønskelig, sier Hansen.

Stasjonssjefen utdyper:

–Piratdrosje er hvis du kjører privatpersoner mot vederlag uten løyve. Her ser vi at det er ungdom som tar betaling mot å kjøre og hente. Det er privatdrosjevirksomhet og det er straffbart.

– Greit å kjøre venner

Andrea Chantelle Jonasdal vet at hun er på kant med loven, men mener det bør være greit å kjøre venner og bekjente.

– Jeg er klar over at det kan være ulovlig. Kjører jeg noen som jeg overhodet ikke vet hvem er, så vet jeg at jeg kan straffes for det. Men det handler om å være klok og vise at du vet hvem du kjører, sier hun.