NRK Meny
Normal

– Ikke plass nok i Oslo til å oppfylle UDIs ønske

– Oslo har ikke nok plass til å oppfylle UDIs ønske om flyktningemottak i hovedstaden, sier byråd Geir Lippestad (Ap). Direktoratet ønsker seg en brakkeby for flyktninger i eller nært Oslo.

Bjørvika

Oslo kommune jobber nå med planene for å finne steder i byen som kan ha akuttinnkvartering av flyktninger.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– For Utlendingsdirektoratet er det selvfølgelig et mål å få så store enheter som mulig. For en by som Oslo er det viktig å få mindre enheter som vi kan spre forskjellige steder i byen, så det glir mer naturlig inn i det bymiljøet vi allerede har.

Det sier Geir Lippestad (Ap), byråd for næring og eierskap og ansvarlig for inkludering i hovedstaden.

I forrige uke ble det kjent at UDI ønsker å innkvartere flyktninger i brakkebyer i Sør-Norge. Dette ønsket fremmet også UDI i et møte med Oslo kommune sist fredag.

Da foreslo byråd Geir Lippestad 14 bebygde eiendommer, men UDI ønsker seg en stor tomt som kan brukes til brakkeleir for opp til 3000 flyktninger.

Geir Lippestad

- Vi trenger tid for å planlegge både kortsiktig og langsiktig bosetting for flyktningene, sier Geir Lippestad (Ap), byråd for næring og eierskap i Oslo.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Har ikke tomter

Å finne en stor nok ledig tomt i Oslo er ifølge Lippestad ikke enkelt:

– Vi har ikke slike tomter som kan passe. Vi ønsker å dele dette opp, slik at flyktningene kan bo forskjellige steder i byen. Da kan de gli mer naturlig inn der hvor det er skoler og barnehager, og hvor man da ikke får all belastning på et sted.

Lippestads planer faller ikke i god jord hos Carl I. Hagen, Fremskrittspartiets gruppeleder i Oslo bystyre.

Carl I. Hagen

- Akuttinkvartering av flyktninger bør skje i distriktene, ikke i Oslo, sier Carl I. Hagen (Oslo Frp)

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Vi er et stort land, dette bør spres i distrikter hvor det er god plass og langt fra tettsteder. De aller fleste av disse skal returneres, fordi dette er stort sett grunnløse asylsøkere, hevder Hagen.

– Jeg vil ikke ha dem i Oslo i det hele tatt, men bruke militærleire inntil de kan sendes hjem.

På onsdag skal byråd Geir Lippestad i et nytt møte med UDI, da skal han komme med sine forslag til aktuelle områder. Men med tomter uten strøm, vann og kloakk kan ikke leirene stå klare før etter jul.

Vil unngå svenske tilstander

Kommunikasjonssjef i Røde Kors, Øistein Mjærum, mener det nå haster å få på plass innkvartering for å møte flyktningestrømmen:

– Ideelt sett så er små leire å foretrekke, men nå må vi først og fremst sikre at alle faktisk får tak over hodet hver natt. Da kan det hende vi må akseptere en viss annen standard og kvalitet enn vi kunne ønske.

Men Lippestad vil skynde seg langsomt for flyktningene som Oslo skal ta i mot:

– Vi må tenke på både det akutte, og samtidig tenke på at dette skal være bra, langsiktig. Slik at vi ikke opplever det som skjer i Sverige, hvor man får ghetto-tilstander, og hvor man får veldig mye uro, det må vi unngå i Oslo.