– Ikke brenn juletreet i peisen

Juletrær er årsaken til 5 pipebranner i Oslo i helgen. Nå advarer brannvesenet folk mot å kvitte seg med juletreet ved å forsøke å brenne det i ovn eller peis.

Innsamlingspunkt for jultrær

IKKE BRENN I PEISEN: Her i Ullevålsveien i Oslo, er et av de mange stedene folk kan legge fra seg juletreet for at kommunen kan hente dem.

Foto: NRK

Ifølge tradisjonen skal juletreet ut 13 dag jul, og denne helgen har flere valgt å følge tradisjonen med en uheldig vri. For når julepynten var vel pakket ned og et litt ribbet juletre stod igjen, har de stappet det inn i ovnen eller peisen og tent på.

– Brenning av juletre har vært en gjentakende årsak til at vi har rykket ut til branner denne helgen, sier Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat.

Laster Twitter-innhold

Denne helgen har heldigvis alt gått bra, men for dem som ringte inn nødmeldingene til brannvesenet så det dramatisk ut.

Lars Magne Hovtun

– Folk er nok ikke klar over at det kan være farlig å brenne juletre i peisen, men vi skal ikke ha noe annet enn ren ved i peis og ovn sier Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat.

Foto: NRK

– I nødanropet fra pipebrannen i Balders gate trodde melderen at hele bygården stod i brann.

Det stod gnistregn opp av pipen i bygården, og det var mye røyk ifølge innringeren til brannvesenet

Dette er typisk det som er farlig med å tenne på juletre i peisen, fordi det skaper veldig mye gnister som antenner dette sotet som ligger opp igjennom pipa forklarer Hovtun.

– Folk er nok ikke klar over at det kan være farlig å brenne juletre i peisen, men vi skal ikke ha noe annet enn ren ved inn i peis og ovn, advarer Hovtun.

Hentet 30.000 juletrær

Oslo kommune samler inn juletrær helt gratis for folk, og de har innsamlingspunkter over hele byen.

I fjor hentet renovasjonsetaten inn 30 000 juletrær, og i disse dager kjører de rundt i hele byen for å hente juletrær fra de forskjellige returpunktene.

– Så sjekk på kommunens hjemmesider når juletresøppelbilen kommer til deg, oppfordrer Hovtun.

Oslo kommunes oversikt over hvor og når juletrær hentes