NRK Meny
Normal

Bano Abobakar Rashid til minne

Her følger minneord over Bano Abobakar Rashid fra Arbeiderpartiets og AUFs ledelse.

Bano Abobakar Rashid

Tapet av Bano Abobakar Rashid er nesten ikke til å bære. Hun skulle vært russ i 2012. Hun viet sitt liv til å kjempe for demokrati og antirasisme.

En venn beskriver henne som det ”blideste, søteste menneske jeg har møtt, full av liv.” I bildet av henne i avisen lyser et sterkt ungt ansikt mot oss.

Det blideste, søteste menneske jeg har møtt, full av liv.

At hun er revet bort, er ikke til å forstå.

Kom til Norge fra Irak

Bano kom med sin familie til Norge for trygghet og beskyttelse, som flyktninger fra Kurdistan-regionen i Irak. Norge skulle være deres trygge havn. Utøya skulle være sommerens vakreste eventyr, for Bano og for mange andre unge AUF-ere.

Bano Rashid
Foto: - / Afp

Den grusomme ugjerningen gjorde i stedet 22.07 til vårt alles verste mareritt.

Bano var leder for Nesodden AUF og stod som nummer 11 på Arbeiderpartiets liste på Nesodden ved kommunevalget til høsten. Hun var aktiv i lokalmiljøet og spilte håndball for Nesodden HK. I tillegg jobbet hun på Tusenfryd, til glede for både barn og voksne. Penger hun tjente skulle blant annet gå til en bunad.

Hadde en plan for livet

Hun var også, i tråd med sine verdier, leder av Operasjon Dagsverk og rettighetsansvarlig i elevrådet på Nesodden videregående skole.

Alt dette vitner om det som Banos far forteller: Hun hadde en plan for livet. Hun var en jente som visste hva hun ville, og hadde viljen til å arbeide hardt.

Det er noe alle som fikk gleden av å jobbe med henne i AUF kan bekrefte. Og de som har lest tekstene hennes i avisen har sett en ungdomspolitiker, med stor nestekjærlighet og omsorg for de svakeste i samfunnet.

Hun hadde en plan for livet. Hun var en jente som visste hva hun ville, og hadde viljen til å arbeide hardt.

Gro som forbilde

”Det er ingen i hele verden som har klart å overbevise meg om at kvinner er det svake kjønn”, skrev Bano i et innlegg 19. februar i år. Og vi kan tenke at denne jenta, som kom til Norge som flyktning, hun hadde nok i seg til å fylle vår første kvinnelige statsministers sko.

For Gro Harlem Brundtland fylte gladelig hennes. Slik kan det skje i vårt lille land: Bare timer før tragedien rammet Utøya lånte Bano bort gummistøvlene sine til Gro. De møtte hverandre for første gang den 22.07. Det er en stor ulykke at de ikke skal møtes igjen.

Svaret er ikke hat – men mer kjærlighet

Banos mamma, Beyan, har sagt noe som i denne mørkeste av alle timer som gir støtte til en hel nasjon, ja en helt verden: ”Svaret er ikke hat – men mer kjærlighet”. Vi slutter oss til Beyans ord, og står sammen med dere i sorgen. Vi kjenner oss alle som Banos familie nå.

Vi lyser fred over Bano Abobakar Rashids minne

Eskil Pedersen
Åsmund Aukrust
Tonje Brenna

Jens Stoltenberg
Helga Pedersen
Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.