Hopp til innhold

– Hjelper ikke å plukke epler eller søppel

Ap og SV i Oslo er forundret over kravet om at sosialhjelpsmottakere må plukke epler eller søppel. KrF tror alle setter pris på en plikt i andre enden.

Søppel på Torget.

OPPMØTEPLIKT: Fjerning av søppel i gatene er et av aktivitetstilbudene sosialhjelpsmottakere skal tilbys i Oslo.

Foto: Terje Fossen / NRK

I forliket om revidert Oslo-budsjett fredag, ble partiene Høyre, Frp, Krf og Venstre enige om oppmøte- og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere i Oslo fra og med 1. januar 2015.

– De kan plukke søppel, plukke epler eller gjøre annet forefallende arbeid, sier leder i Oslo Fremskrittsparti, Camilla Wilhelmsen.

Rieber-Mohn

– Å møte opp til ingenting ser jeg ingen hensikt i, sier Aps Libe Rieber-Mohn.

Foto: Sigurdsøn

Ap: – Symbolpolitikk

– At de skal plukke søppel blir veldig symbolpolitikk. Det viktige er jo at sosialhjelpsmottakere kommer ut i ordinært arbeid, slik at de kan forsørge seg selv. Det tror jeg de aller fleste sosialhjelpsmottakere har som ønske, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap).

Hun er enig med de borgerlige partiene i at det er bra at sosialhjelpmottakerne er i aktivitet.

– Det er en selvfølge at de så langt som mulig bør være i aktivitet. Det er viktig at de ikke bare mottar passive ytelser, men kommer ut i arbeid eller utdanning, sier Rieber-Mohn til NRK.

Likevel er hun forundret over de borgerliges ønske om oppmøteplikt.

– Når det gjelder forslaget om oppmøte, så er jeg litt usikker på hva Frp legger i det, om det bare er tom symbolpolitikk. For å møte opp til ingenting ser jeg ingen hensikt i. Jeg lurer på om de er villige til å gi tilbud om aktive tiltak, som gjør at folk kommer ut i arbeid, noe de ikke har gjort tidligere, sier Arbeiderpartiets varaordfører i Oslo.

LES OGSÅ:

SV: – Rar reaksjon

– Sosialhjelpsmottakere er en svært sammensatt gruppe. Fra direktøren som har blitt blakk etter en konkurs, alenemoren som ikke får økonomien til å gå i hop, selv om hun er i jobb som ikke gir nok inntekt til høye boutgifter, til en tung rusmisbruker med betydelige helseproblemer. Da må man vurdere i hver enkelt sak hva de faktisk trenger. I de færreste tilfellene hjelper det disse å plukke epler eller søppel, sier SV-representant i bystyret, Ivar Johansen.

Han synes det borgerlige bystyreflertallets løsning er underlig.

– Jeg synes det er en rar reaksjon i forhold til de problemene de fleste sosialhjelpsmottakere står overfor. Hvis de trenger arbeidstrening, så har Frelsesarmeen og Bymisjonen utmerkede prosjekter, sier Johansen til NRK.

KrF: – Tror alle setter pris på en plikt

Erik Lunde, leder i Oslo KrF

– Det at det er det er en plikt i andre enden, viser at samfunnet har tro på og forventninger til folk, sier KrFs Erik Lunde.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Med ordningen regner Frp med at Oslo kommune kan spare et tosifret millionbeløp i 2015.

– Dette er ikke et forsøk på å spare penger, fordi jeg tror ikke det er mye penger å spare på dette, men først og fremst tror vi det å være i aktivitet, er bedre enn å passivt motta stønad, sier KrFs gruppeleder i Oslo, Erik Lunde.

Han sier Kristelig Folkeparti ikke har noen problemer med å støtte Frps gamle fanesak om å få sosialhjelpsmottakere til å plukke søppel.

– Det at det er det er en plikt i andre enden, viser at samfunnet har tro på og forventninger til folk, og det tror jeg alle setter pris på, sier Lunde.

Han påpeker også at alle som ikke er i stand til å møte opp, skal ha mulighet til å slippe etter søknad.

Viser til Åmli kommune

KrFs gruppeleder viser også til erfaringer med en lignende pliktordning for sosialhjelpsmottakere i Åmli kommune i Aust-Agder.

Åmlis oppskrift har vært å gi tett oppfølging, økonomisk veiledning og tydelige krav.

Etter en individuell kartlegging plikter sosialhjelpsmottakerne å gå ut i arbeid, på kurs, skole eller i annen aktivitet fra dag én. Dersom mottakerne ikke møter opp, mister de sosialhjelpen og må gå over på daglig nødhjelpssats.

Åmli kommmune organiserte en arbeidsgruppe for sosialhjelpsmottakere, som gjorde forefallende arbeid rundt om i kommunen. Ved hjelp av den har man kunnet tilby aktivitet fra dag én.