NRK Meny
Normal

– Henger ikke ut psykisk syke for å være slem

Professor i sosialpsykologi mener videoene av psykisk syke som blir delt på nett, heller bør sees på som barnestreker enn som ondsinnet trakassering.

Skjermdump

SNIKFILMET: Utagerende mann filmes i skjul på en buss i Oslo. Videoen er så delt på sosiale medier.

Foto: Skjermdump

Enkelte av videoene som er delt, og som viser intetanende mennesker som oppfører seg utagerende på offentlige steder, har passert over 100 000 visninger.

NRK skrev tidligere i dag om hvordan psykisk ustabile mennesker filmes i skjul, og mange av videoene publiseres på internett.

Men hvem er disse menneskene som legger ut slike videoen på nettet?

Arnulf Kolstad

– Jeg tror de er unge, forholdsvis ressurssvake mennesker. De er nok litt utenfor, og føler seg mindreverdige sammenlignet med storsamfunnet, sier professor i sosialpsykologi, Arnulf Kolstad.

– Dårlig oppdragelse

En mann på en buss i Oslo filmes skjult av passasjerer lenger bak i bussen. På videoen begynner mannen plutselig å hoppe, brøle og slå i bussetene. Når mannen oppdager at han blir filmet, ber han dem om å slutte, likevel er videoen publisert på nettet.

Dette er bare et av mange eksempler på videoer som er filmet med mobiltelefon og senere lagt ut på internett.

Dagfinn Bjørgen

UAKSEPTABELT: Landsleder i Mental Helse, Dagfinn Bjørgen, ønsker en slutt på å filme og publisere videoer av personer som helt klart har psykiske problemer.

Foto: Mental Helse

– Det er en krenkelse av folk som har store problemer og som vi skulle ha vært foruten, sier leder i Mental helse, Dagfinn Bjørgen.

Bjørgen tror mennesker som deler slike videoer er fullt klar over at de tråkker over en grense, men det er ikke Kolstad så sikker på.

– De som deler videoen har dårlig oppdragelse. Det er nok ikke planlagt trakassering, men jeg tror de syntes det er gøy. De har få sperrer og motforestillinger mot den impulsive lysten til å vise noe som er rart, sier han og legger til at det mest sannsynlig er unge mennesker:

– Voksne mennesker har fått med seg at det er ikke er noe morsomt å latterliggjøre mennesker som er psykisk ustabile eller mennesker med psykiske utviklingshemninger. Men det tar kanskje litt tid i et samfunn som vårt, der alt kan krenkes, å tilegne seg den visdommen.

Tror ikke det er «nett-troll»

Kolstad tror de som legger ut slike videoer opplever støtte ifra små miljøer, som også består av mennesker som føler seg mindreverdige. Men han tror ikke det er «nett-trollene» som står bak.

– Nei, de er nok mer meningsstyrt eller har politiske grunner til å skrive på nettet.

Professoren mener det er viktig å protestere mot disse videoene, samtidig som man bør forsøke å finne motivene bak handlingen. Men han er usikker på hvor stort nummer samfunnet bør gjør ut av det.

– Det kan være at noen søker denne berømmelsen som de får av medier som omtaler dette, og som kan få en slag herostratisk berømmelse på den måten.

– Dette er noe vi tåler å leve med, fordi de som gjør det er i grunn mer latterlige en de som blir latterliggjort. Jeg tror det er den beste holdningen å ha til det, sier Kolstad.