Hopp til innhold

– Hårreisende med sykehjem uten heis

Politikere raser fordi eldre sitter innesperret på sykehjem. Heisene har vært defekte i flere måneder, først i dag sendte Omsorgsbygg arbeidet med å skifte dem ut på anbud.

Heisen står på Nordseterhjemmet

VENTER: Den ene heisen står, den andre er så ustabil at beboerne ikke bør bruke den. Det vil ta lang tid før nye heiser er på plass.

Foto: Fredrik Buer / NRK

I det som skal være et av de mest moderne sykehjemmene i Oslo, Nordseterhjemmet på Nordstrand, sitter de 80 beboerne mer eller mindre fast på grunn av heisproblemene.

Den ene heisen er helt ute av drift, mens den andre heisen ikke bør brukes fordi den bare fungerer delvis. For å unngå massefrakting av pasientene, er så å si alle felles aktiviteter avlyst på ubestemt tid.

Anne-Lise Kristensen

Anne-Lise Kristensen

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

– Jeg synes det fremstår helt uakseptabelt og det forundrer meg. Det er en akuttsituasjon, det er mennesker som ikke kan forflytte seg på egen hånd. Jeg har stor forståelse for at man må ha anbudsrunder og at det tar tid, men i en situasjon som dette tenker jeg det må være mulig å finne løsninger som både er raskere og bedre enn dette, sier eldreombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen.

– Helt uakseptabelt

I de opprinnelig planene til Omsorgsbygg skulle en leverandør av nye heiser først være klar i mars. Heisene skulle være på plass i september. Etter at NRK omtalte problemene torsdag, fremskyndet de planene til juni.

– Det er helt uakseptabelt å vente til juni. Den som har bestemt dette burde se seg om etter en annen jobb. Det er en oppgave for Omsorgsbygg og sykehjemmet, og om nødvendig byrådet, å få fikset de heisene i løpet av 14 dager, sier Fremskrittspartiets gruppeleder i bystyret, Carl I. Hagen.

Tone Tellevik Dahl (Ap), leder i Helse- og sosialkomiteen i bystyret, har ingen forståelse for at det skal ta så lang tid.

– Jeg synes det er helt hårreisende at beboerne har vært uten heis i mange måneder allerede og at det heller ikke ser lyst ut framover, sier Dahl.

De vil nå begge ta opp saken med byrådet.

– Beboere og pårørende må skrike ut overfor Omsorgsbygg og byrådsavdelingen, og det skal jeg også gjøre, sier Hagen.

Kunne gjort et hastekjøp

Hagen reagerer også på at heisene skal ut på anbud.

– Det er ikke noe vits med en anbudskonkurranse her, når det er en nødssituasjon så går man utenom. Man må jo ha en fast avtale med servicebedrifter som man ringer til når heisene stopper, slik at de blir reparert med en eneste gang, sier Hagen.

Anbud hadde heller ikke vært nødvendig her.

– Regelverket åpner for hastekjøp i slike tilfeller. Er det uforutsette ting som skjer og man ikke har tid til en konkurranse, kan man inngå kontrakt direkte eller innhente tilbud fra flere før man inngår kontrakt. En slik kontraktsinngåelse kan skje veldig raskt og enkelt. Og dette gjelder uansett verdi på kontrakten, sier advokat og ekspert på offentlige anskaffelser, Robert Myhre.

Artikkelen fortsetter under videoen

Rundt 80 pasienter på Nordseterhjemmet får ikke flyttet på seg fordi heisene står.Så å si alle velferdstiltak er avlyst eller flyttet på grunn av dette.

HEISEN STOD SEINEST ONSDAG: Per Hals føler seg innestengt på sykehjemmet.

Sendt ut på anbud først i dag

Per Morten Johansen, administrerende direktør i Omsorgsbygg

Per Morten Johansen

Til tross for at problemene med heisene har vart i månedsvis, ble anbudet først sendt ut i dag. Nå med helt andre frister for kontraktsinngåelse.

Omsorgsbygg vil ha en leverandør klar allerede om 7–10 dager, ikke i mars som først planlagt. Likevel vil det ta måneder å få heisene på plass.

– Det vil ta 10–13 uker å produsere heisen og 5–7 uker å installere, sier administrerende direktør i Omsorgsbygg, Per Morten Johansen.

Lover strakstiltak

I månedene før nye heiser er på plass garanterer de høy beredskap for den ustabile heisen. Slik har det ikke vært til nå. Beboerne er blitt anbefalt å ikke bruke den. Flere har blitt stående fast, så sent som denne uka.

– Vi har nå bedt om garantier og nødvendig kontinuerlig service av heisen for å holde den stabil frem til utskiftning. Den vil bli sjekket daglig av fagfolk og de skal ha en responstid på 15 minutter dersom heisen stopper, sier Johansen.

Beklager

Også byrådet beklager situasjonen beboerne, de pårørende og de ansatte ved Nordseterhjemmet har havnet i. De stoler på at Omsorgsbygg holder ord og holder den ustabile heisen i drift.

Omsorgsbygg har 210 heiser, 50–60 av disse begynner, ifølge Omsorgsbygg, å bli modne for utskiftning på grunn av elde.

I tillegg til de to heisene på Nordseterhjemmet, vil det bli byttet ut eller modernisert heiser på sju andre institusjoner i år.

Tavle Nordseterhjemmet

IKKE LØRDAGSKAFFE: På oppslagstavla henger det lapper over alle arrangementene som er avlyst på grunn av heisproblemene.

Foto: Fredrik Buer / NRK