Hopp til innhold

– Håpløst å stenge gatene

Daglig leder i Oslo Byes Vel mener det vil være et forferdelig nederlag for den åpne norske hovedstaden dersom gatene rundt regjeringskvartalet stenges. Men de ansatte i departementenes Sikkerhetstjenesteavdeling krever stenging.

Vakthold ved regjeringskvartalet 23. juli 2011

Grubbegata (bildet) er allerede erklært stengt. De ansatte i regjeringskvartalet håper også Akersgata og Høyesteretts plass blir permanent stengt.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

– Vi kan ikke ha det sånn. Oslo bør forbli en åpen og tilgjengelig by for byens borgere og ikke sperres inne.

Han står utenfor regjeringskvartalet og ser på det midlertidige sikkerhetsgjerdet. Det løper langs hele Akergata, foran Høyesterett og opp Grubbegata.

Jan Sigurd Østberg

Jan Sigurd Østberg synes forslaget om stengte gater er håpløst.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen

At noen tar til ordet for å ha stengsler i framtiden, mener daglig leder i Oslo Byes Vel, Jan Sigurd Østberg, er helt håpløst.

– I Oslo er det så mange viktige bygninger, typisk så er ikke sånn at de er nede ved Stortinget. Det viser etter min mening at sperringer ikke er måten å sikre bygninger på. Man må heller sende ut patruljerende mannskap på gaten, sier Østberg.

– Byen blir mindre tilgjengelig

Han er ikke den eneste som vil ha åpne gater rundt regjeringsbyggene. Også Ruter, som etter 22. juli har måttet kjøre omveier med flere av sine viktigste busslinjer, vil ha holdeplass i Akersgata.

Trafikksjef i Ruter, Tore Bogen, sier kundene får et dårlige tilbud hvis bussen må kjøre rundt.

Tore Bogen

- Uten åpne gater vil kundene få et dårligere tilbud, sier trafikksjef i Ruter, Tore Bogen.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Vi mister muligheten til å betjene sentrale holdeplasser. Byen blir faktisk noe mindre tilgjengelig sett fra vår side.

Hvilke gater er viktigst å holde åpne?

– Akersgata er viktig for linje 37. Den er helt avgjørende faktisk.

Bildeserie: Innsiden av Høyblokka, oktober 2011

– De ansatte føler seg utrygge

John Hestnes er talsperson for den nasjonale støttegruppen for terrorofre i regjeringskvartalet.

Han de andre ansatte i departementenes Sikkerhetstjenesteavdeling håper både Akersgata og Høyesteretts plass stenges permanent.

– Gjerdene som nå er satt opp vil bli værende i tre til fem år, så vi håper folk i Oslo blir vant til at regjeringskvartalet er et stengt område. Grubbegata er allerede erklært stengt. Nå er det Akersgata og Høyesteretts plass som gjenstår.

Hestnes sier tilbakemeldingen fra de ansatte i regjeringskvartalet er at de føler seg utrygge og ikke ønsker at biler skal kunne ta seg helt inntil byggemassen igjen.

– Enkelte tenker at det kan komme en bil eller buss full av sprengstoff igjen.

– Vi har for vane å ha et åpent samfunn og at alle skal kunne komme og gå, men det har vist seg etter 22. juli at sånn er det ikke lenger. Da må vi iverksette tiltak. Vi får bare prøve å påvirke og vi håper at man vil høre på oss, sier Hestnes.

– For tidlig å konkludere

Statsråd Aasrud var torsdag i London og så på den høye sikkerheten i deres regjeringskvartal.

Men hun har ikke tatt stilling til om det bør være stengte gater også her hjemme.

– Det er sikkert mange måter å regulere biltrafikk på, man skal ha kollektivtrafikk gjennom, gående skal ha tilgang. Det vil være mange muligheter til å gjøre vurderinger, men det er det fort tidlig for oss å konkludere nå. Det komme vi til å gjøre rundt juletider.

Rigmor Aasrud og sikkerhetsmur i London

Rigmor Aasrud sier at hun har lært av britene at det er viktig å ha en helhetlig tenkning omkring terrorberedskapen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK