– Gumball er som en russetur for voksne

Flere hundre mennesker møtte opp for å se dyre og raske biler da rallyet Gumball 3000 gjestet Norge for første gang.

Det årlige rallyet, som både er elsket og hatet, går over 5000 kilometer, fra Stockholm til Las Vegas. Turen fra Amsterdam til San Francisco tilbakelegges med fly.

Olav Medhus

Olav Medhus deltok i Gumball for to år siden.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Olav Medhus driver bilforretning, og var med på lukusrallyet for to år siden. I likhet med svært mange andre hadde han trosset regnet for å se et ukjent antall hestekrefter innta Norge for første gang.

– Jeg pleier å kalle dette en russetur for voksne. Det er en fantastisk opplevelse, og man kjører gjennom mange forskjellige land. I tillegg til at man møter mange spennende mennesker er det også en spennende tur, sier Medhus.

Trafikkproblemer

Gumball har tidligere fått kritikk for å være en fartsfest på veier som er ment for vanlig ferdsel. Medhus legger ikke skjul på at løpet har et dårlig rykte blant noen, men synes ikke det skal stå i veien for festen.

– Dette er en opplevelse for dem som er mer interessert i bil enn gjennomsnittet. Hensikten er at det er en gledestur. Det har vært en ulykke eller to i løpet av de årene som har gått, men det er ikke om å gjøre å komme fortest frem, sier Medhus, og legger til at arrangørene også har bidratt med penger til veldedighet.

Oslo-politiet melder på Twitter om store trafikale problemer i forbindelse med arrangementet. Dette har blant annet ført til at et innkjørselen til et parkeringshus skal ha blitt blokkert.

– En egotripp

Ifølge VG ble også flere biler med tilknytning til Gumball-løpet stoppet søndag. En russisk statsborger ble stoppet av Utrykningspolitiet etter å ha kjørt minst 158 kilometer i timen.

– Vi syns lite om et arrangement hvor målet er å komme seg så fort som mulig fra A til B. Så lenge de holder seg innenfor lovverket er det greit, men det ser ikke ut til å være tilfellet. Dette er en skikkelig ego-tripp. Og det er akkurat slike biler vi ikke vil ha på veien, sier distriktsleder i UP Stein-Olaf Røberg til VG.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, André Kråkenes, sier til avisa at han synes arrangøren har gjort en dårlig jobb med tanke på sikkerhet og sperringer. Arrangementet har blant annet ført til at trikken har blitt omdirigert en periode søndag.

Laster Twitter-innhold

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kompisgjeng på Gumball 3000

Kompisene Fredrik Lillestrøm, Robin Matheussen og Martin Skogheim fra Ringerike ville se dyre biler, til tross for dårlig vær.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

– Mye «gromme» biler

Blant årets kjendisdeltagere finner man blant andre actionstjernen Dolph Lundgren, Formel 1-sjåfør Lewis Hamilton og norske Triana Iglesias.

Den tidligere deltageren Olav Medhus anslår at flere av bilene som deltar er verdt mellom én og tjue millioner kroner.

For kompisgjengen Fredrik Lillestrøm, Robin Matheussen og Martin Skogheim var det først og fremst bilene, ikke kjendisene som lokket på Aker Brygge i det dårlige været søndag.

– Dette er veldig «gromt». Det er mye «gromme» biler, og veldig mye folk. Vi har måttet snike oss frem for å se litt biler. Jeg har sett det på TV før, men har aldri opplevd det selv. Det er temmelig rått, sier Lillestrøm til NRK.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med arrangøren søndag kveld.