NRK Meny
Normal

– Gravide kan gå glipp av viktige undersøkelser

Leger er for forsiktige med å gi gravide røntgen, ifølge seksjonsleder ved Ahus, Anita Fosterud Reitan. Legeforeningen mener røntgen i svangerskapet bør unngås fordi det kan gjøre kommende mødre engstelige.

Anita Fosterud Reitan

Man bør ikke være så redd for å ta røntgen av gravide, mener Anita Fosterud Reitan. Hun har jobbet som radiolog i 20 år, og leder bildediagnostisk avdeling ved Ahus.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Det skyldes nok litt lav kompetanse blant helsepersonell om strålefare. Det kan bidra til at gravide ikke får gjennomført nødvendige undersøkelser som de bør ha, sier Reitan til NRK.

Hun er leder for bildediagnostisk avdeling ved Ahus, og har jobbet som radiograf i 20 år. Sammen med Statens strålevern har hun laget en informasjonsfilm om gravide og røntgen. Budskapet er at det er minimal sannsynlighet for at et foster tar skade av en vanlig røntgen- eller CT-undersøkelse.

Ved CT av mage og bekken der fosteret er med på bildet – som er det som gir høyest stråledoser – vil et foster i snitt få 20 milligray stråling.

– Forskning viser at man må over 100 milligray for at risikoen for senskader skal øke, og selv da er risikoen svært liten, sier hun.

Anette Akram

– Man hører om at det er så mye stråling og den type ting, så nei, sier Anette Akram på spørsmålet om hun ville tatt røntgen da hun var gravid. Det er åtte uker siden hun gikk fra å være gravid til å bli mor.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Kan få konsekvenser for den gravide

Ifølge Reitan har det vært tilfeller der kvinner som tok røntgenundersøkelse ble anbefalt abort av helsepersonell, fordi kvinnene var gravide under undersøkelsen. Man har da vært redd for at fosteret ble stråleskadet.

– Det er normalt ingen grunn til å anbefale abort etter røntgen og ct-undersøkelser. Det er minimal sannsynlighet for at det har forekommet tilfeller der et foster ble skadet etter slike undersøkelser.

Informasjonsfilm om røntgen ved graviditet

Filmen er laget av Anita Fosterud Reitan, i samarbeid med Statens strålevern og Ahus. Filmen er produsert av Catapult film.

Uenig

Petter Brelin

Røntgenstråler kan gjøre gravide engstelige, og bør derfor unngås i svangerskapet, mener Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: Legeforeningen
Tiffany Sindre med babyen Fredrik

– Jeg valgte å ikke ta røntgen da jeg var hos tannlegen som gravid, sier Tiffany Sindre. Babyen Frederick ble født for seks måneder siden.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Men selv om vanlig CT og røntgen ikke er farlig for et foster, mener Legeforeningen at man bør unngå slike undersøkelser i svangerskapet fordi de kan gjøre gravide engstelige.

– Både legen og den gravide føler at alt skal gjøres veldig forsiktig. Vi tar derfor veldig sjelden røntgen av gravide, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Og det er det ingen grunn til å endre på, mener han.

– Ville ikke gjort det

På Ahus møter vi flere mødre og vordende mødre som ville vært skeptiske å ta røntgen som gravid.

– Det ville jeg ikke ha gjort. Man hører at det er så mye stråling og den type ting, så nei, sier Anette Akram.

Sønnen hennes er åtte uker gammel, og hun tror man blir ekstra påpasselig som gravid.

– Jeg valgte å ikke ta røntgen da jeg var hos tannlegen som gravid. Det var bare en magefølelse jeg hadde. Jeg ville ikke ta noen sjanser, sier Tiffany Sindre, med sønnen Frederick sovende i bæresele på magen.